İç Anadolu bölgesinde sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma ilişkisinin incelenmesi
The study of the relationship between social media dependency and attachment in Central Anatolia Region
- Tez No: 551064
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇETİNGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Bağımlılığı, Bağlanma, Social Media, Social Media Addiction, Attachment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Teknolojik gelişmelerle birlikte ortaya çıkan sosyal medya platformları insanların gündelik yaşamında önemli bir yer teşkil etmiştir. Dünyanın her yerinden kolayca ulaşılabilen ve her yaş grubuna hitap eden sosyal medya, bireylerin gündelik yaşamlarını ve iş hayatlarını kolaylaştırdığı ve bu platformlar üzerinden sosyalleşmesine imkan sağladığı görülmektedir. Bununla birlikte yanlış ve fazla kullanılmaya bağlı problemleri beraberinde getirdiği saptanmaktadır. Sosyal medya mecralarını yoğun ve kontrolsüz kullanımıyla birlikte bireylerde sosyal medya bağımlılığı ortaya çıktığı görülmektedir Sosyal medya bağımlılığı ile birlikte bireylerde diğer bireyler ile yüz yüze kurulan iletişim sıklığının azalmasına ve psiko-sosyal yaşam becerilerinin zayıflamasına önemli etkilerinin olduğu düşünülmektedir. Araştırmada İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayan kişilerin Sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile bağlanma arasındaki ilişkisi incelenmektedir. Sosyal medya bağımlılığı ile kaçıngan bağlanma düzeyi arasında pozitif yönde istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda çalışmaya katılan bireylerin sosyal medya bağımlılıkları ile kaygılı bağlanma arasında da istatistiksel olarak pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın literatüre katkı sağlaması ve sosyal medya bağımlılığına ilişkin çalışmalara yol göstermesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Social media platforms that emerged with technological developments have been an important part of people's daily life. Social media, which can be easily accessed from all over the world and address to all age groups, seem to facilitate individuals' daily lives and business life and let them socialize on these platforms. With this in mind, incorrect and overuse of it causes problems. Social media addiction appears in individuals with intensive and uncontrolled use of social media platforms. It is thought that social media addiction has a significant effect on the decreasing frequency of communication with other individuals and decreases the frequency of psycho-social life skills.. In this study, the relationship between social media addiction styles and attachment of people living in Central Anatolia is examined.. There was a statistically relationship between social media addiction and avoidant attachment style in a positive way. At the same time, it was concluded that there was a statistically positive relationship between social media addictions and anxious attachment style. The aim of the study is to contribute to the literature and to guide the studies related to social media addiction.