Bir cami cemaatinin anatomisi: Kızılay Hacı Osman Mescidi cemaati üzerine bir inceleme
Anatomy of a jamaatmosque: A study on Kızılay Haci Osman Masjid jamaat
  1. Tez No: 551038
  2. Yazar: AHMET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cami, Cemaat, İmam, Kızılay, Hacı Osman, Mosque, Congregation, İmam, Kızılay, Hacı Osman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnsanın dini hayatını değişim ve etkileşim sürecinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu sebeple cami İslam dini açısından bir sosyalleştirme kurumu olarak görülebilir. Camiye devam eden, cami cemaatini meydana getiren fertlerin dini inançlarını, dini ibadetlere olan ilgisini, dini kanaatlerini, dini tutumları ve günlük hayatında diğer toplumsal olaylar karşısında aldığı tutumları ve bunların içinde bulundukları sosyal çevre ile etkileşimi önemlidir. Genel olarak dinle toplumsal bünye arasındaki ilişkiler, toplumsal ve kültürel çevrelerin dini yaşantılarının incelenmesi, toplumsal hayat içindeki dini gerçeğin çeşitli yönleriyle gözler önüne serilmesi Din Sosyolojisinin genel amaçları arasındadır. Buradan hareketle çalışmada Ankara / Çankaya / Kızılay Hacı Osman Mescidi Cemaatinin dini tutum ve davranışları objektif olarak ortaya koymak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is not possible to think about the religious life of man separately from the process of change and interaction. For this reason, the mosque can be seen as a socialization institution in terms of Islamic religion. It is important to interact with the religious beliefs of the individuals who are present in the mosque community, the interest in religious worship, their religious convictions, their religious attitudes and their attitudes towards other social events in their daily life and their social environment. Relations between religion and social structure in general, the examination of the religious experiences of social and cultural environments, and the manifestation of religious truth in social life are among the general aims of sociology of religion. From here, it is aimed to objectively reveal the religious attitudes and behaviors of Ankara / Çankaya / Kızılay Hacı Osman Masjid Jamaat.