Kuşadası, Kadıkalesi/Anaia kazıları Ege kaplarından halka bant bezemeli ince kazıma Bizans seramikleri
Fine sgraffito Byzantine ceramics of Aegean ware decorated with circular bands from the excavations Kadıkalesi/Anaia, Kuşadası
  1. Tez No: 551103
  2. Yazar: EMİNE MERVE KUNT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP MERCANGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşadası, Kadıkalesi/Anaia, Seramik, Orta Bizans, Ege Kapları, İnce Kazıma, Kuşadası, Kadıkalesi/Anaia, Ceramic, Middle Byzantine Period, Aegean Ware, Fine Sgraffito
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Kadıkalesi Kazıları 2001 yılından beri Prof. Dr. Zeynep Mercangöz tarafından sürdürülmektedir. Tezimizin konusunu Ege Kaplarından Halka Bant Bezemeli İnce Kazıma Bizans Seramikleri oluşturmaktadır. Tez kapsamında 136 ağız, 173 kaide, 410 gövde parçasından oluşan 719“İnce Kazıma”seramik parçası taranarak bunlarda bezemeleri esas alınan 152 kadarı tezin kataloğuna dahil edilmiştir. Üretim özellikleri ve motif repertuarı bakımından tamamen benzer olan örnekler çalışma kapsamı dışında bırakılmıştır. Bütün seramiklerin önce el ile daha sonra da dijital çizimleri yapılmış ve son olarak katalogları hazırlanmıştır. Bu teknik hazırlığın sonucunda elde edilen bulgular ve kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında seramiklerin sınıflandırılması yapılmıştır. Seramik parçaları bezeme ve tekniklerine göre sınıflandırılmışlardır. Kadıkalesi ya da Anaia'da“Halka Bant Bezemeli İnce Kazıma”seramiklerinin ayırt edici özelliklerinin olup olmadığı sorularına cevap arandığı tezde konunun karşılaştırmalı bir değerlendirmesi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kadıkalesi Excavations have been conducted by Prof. Dr. Zeynep Mercangöz since 2001. The matter of this thesis is the Byzantine Fine Sgraffito ceramics decorated with circular bands among the Aegean Ware. Within the range of the study, 719 glazed ceramic fragments consisting of 136 rims, 173 bases, 410 body pieces have been examined and 152 ceramic pieces have been catalogued. The samples which were completely similar in view of production characteristic and motif repertoire were excluded from the study. All ceramics were drawn by hand at first and then the digital drawings of the works were completed. Finally, a detailed catalogue has been constituted. The classification of the ceramics are fulfilled according to findings obtained after the mentained technical preparation studies and in the light of information acquired from sources. Ceramic pieces are classified according to their decoration and techniques. The aim of this study is to answer the question whether there had been destinctive features of the“Fine Sgraffito Ceramics Decorated with Circular Banded of Kadıkalesi or Anaia”and try to make a comparative asessment of the subject.