Kurşun-çinko-bakır cevher zenginleştirme tesis işletmesinde iş kazalarının değerlendirilmesi
The evalution of the occupational accidents in the lead-zinc-copper ore processing plant
- Tez No: 551121
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜFEKÇİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET MUSTAFA KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş kazası, demografi, kaza oranı, Occupational accident, demography, accident rate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Madencilik sektörü emeğe dayalı bir iş kolu olduğundan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş kazalarının ve insan kaybının fazla olduğu riskli sektörler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, Kurşun-Çinko-Bakır-Cevher Zenginleştirme Tesis İşletmesinde meydana gelen kazaların, çalışanların demografik özellikleriyle ilişki durumları incelenmiş ayrıca kazanın hangi aylarda, hangi vardiyada ve vardiyanın kaçıncı saatinde yoğunlaştığı, yaralanma derecesi gibi kaza verilerinin analizi yapılmıştır. Bu araştırma kapsamında, tesis işletmesinin farklı birimlerinden 241 çalışana ait dijital ve yazılı dokümanlar üzerinden gerçek veriler toplanmış ve değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler Excel Pivot Tablo ile oluşturulan özet tablo ve grafikler yardımıyla yorumlanmıştır. Yapılan çalışmada demografik özelliklere göre en dikkat çekici sonuçlar yaş, tecrübe, eğitim durumu ve çocuk sayısında gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The mining sector is among of one of the risky sectors in which occupational accident and human loss are high in our country as well as all over the world since it is a labor-based business branch In this study, the relationships of the accidents occurred in the Lead-Zinc Copper Ore Processing Plant with demographic features of the employees were investigated. Additionally, the accident data such as in which month, in which shifts, and what time of the shift the accidents occurred, and the degree of injury were analyzed. In the scope of this study, the real data from digital and written documents of 241 employees from the different departments of the plant operation facility were collected and evaluated. The obtained data were interpreted with summarized tables and graphs, created with the Excel Pivot Table. The study indicated that the most remarkable results based on demographic features were observed in age, experience, educational status and number of children.