Belirli gün ve haftalar temalı öğrenci çalışmalarının özgünlüğü: Ortaokul öğrencileri örneği
The originality of students' works in painting themed of special days and weeks: Middle school students' sample
  1. Tez No: 551122
  2. Yazar: ÜNAL BASTABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özgünlük, sembol, renk, figür, argüman, resimlerin anlatım dili, Originality, symbol, colour, figure, argument, pictures' expression language
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı Görsel Sanatlar dersinde ortaokul öğrencilerinin Belirli Gün ve Haftalar temalı çalışmaların özgünlük durumunu incelemektir. Araştırmada öğrencilerin şayet özgünlükleri kısıtlanmışsa buna sebep olan etmenleri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma desenlerinden biri olan durum deseni kullanılmıştır. Ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin Görsel Sanatlar dersinde Belirli Gün ve Haftalarla ilgili yaptıkları çalışmalar ve katılımcı öğrencilerle yapılan görüşmelerden alınan verilerin içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Katılımcı öğrencilerle yapılan birebir görüşmelerde verdikleri yanıtlar ile Belirli Gün ve Haftaların resmedilmesi konusunda yaptıkları çalışmalarda kullandıkları renk, figür ve sembollerin birbirinden farklı olduğu görülmüştür. Öğrencilerin düşüncelerinden çok arkadaşlarından, internet ve televizyon gibi medyadan gördüklerinden etkilenerek çalışmalarını yapıp özgünlüklerinin kısıtlandığı ortaya konulmuştur. Ayrıca derslerde anlatılan bilgiler ve ders kitaplarında yer alan resimlerin de öğrencilerin özgün çalışma durumunu olumsuz etkilediği yapılan analizler sonucunda bulgulanmıştır. Sonuç: Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; öğrencilerin hayal güçleri çeşitli sebeplerden dolayı kısıtlanmıştır. Bu sebepler arasında arkadaşlarından etkilenmek, ders kitaplarında yer alan resimler ve derslerde anlatılan bilgilerden etkilenmek, internet, televizyon vb. gibi medya araçlarından etkilenmek ve çevrede gördüklerinden etkilenmek sayılabilir. Bu sonuçlar öğrencilerin resim yaparken çalışmalarında sıkça belirtilen sosyal çevre, medya ve öğrenilen bilgiler ve çevrelerinde bulunan resimlerden etkilenerek özgünlüklerinin kısıtlandığını göstermiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, öğrencilerin gelecekteki yaşamlarında resim çalışmalarında daha üretici ve özgün olabilmeleri için tedbirler alınmasının gerekli olduğunu açıkça ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the originality status of secondary school students in the Visual Arts course. In the research, if the student's originality is restricted, it is aimed to reveal the factors that cause it. Method: In this study, a case study which is one of the qualitative research designs was made. The content analysis of the data obtained from the interviews with the participant students and the studies of the fifth grade students in the Visual Arts course on specific days and weeks were made. Findings: It was seen that there were a lot of differences in the colour, figures and symbols they used between the participants in their one-to-one interviews with the participant students. It was revealed that the students were influenced by their friends, Internet and television, and their originality was restricted. In addition, the information given in the lectures and the textbooks were also found to have negative effects on the students' original work status. Results: According to the results of the research, students' imagination is restricted for various reasons. Among these reasons; to be influenced by friends, textbooks and lessons learned in the information described in the courses and colours, symbols, figures and arguments reminding them of the resources internet, television, media etc. and what they see in the environment, can be said. These results show that students were affected by social environment, media and knowledge, pictures found in their environment which were frequently mentioned in their works so their originality has been restricted. According to the results of the research has made it clear that it is necessary to take measures to make the students more productive and originality in their art studies in the future life.