Utilizing reflective practice as a tool to explore coursebook beliefs and exploitation: A case study
Ders kitabı kullanımına ilişkin inanışların ve nasıl yararlanıldığının araştırılmasında yansıtmacı yaklaşım: Bir vaka çalışması örneği
- Tez No: 551228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE CABAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küresel ders kitabı, ders kitabı kullanımı, uyarlama, yansıtıcı uygulama, İngilizce öğretmenleri, yabancı dil olarak İngilizce, Global coursebook, coursebook exploitation, adaptation, reflective practice, English language teachers, English as a foreign language
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 426
Özet
Bu nitel çalışmada, Türkiye'de bir devlet üniversitesinde hazırlık programında yabancı dil olarak İngilizce'nin öğretiminde görevli anadili İngilizce olmayan iki öğretmen, kullanılan ders kitabına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yansıtıcı uygulamaya katılmışlardır. Küresel bir İngilizce öğretim kitabı kullanılmış ve özdeş içerikli dersler gözlemlenmiştir (her bir öğretmen için altı ders). Son zamanlarda yaygın yansıtıcı uygulama biçimlerine yönelik yapılan eleştirilere istinaden öğretmenler; uygulamalarını, metafor (eğretileme) çıkarma ödevleri, video destekli gözlem (uyarılmış hatırlama), yansıtıcı konuşma, sınıf içi söylem metinleri ile gözlemlenen derslerde meydana gelen durumlara ilişkin tutmuş oldukları günlüklerin incelenmesi ile bireysel yansıtma ve meslektaş ve araştırmacı ile yapılan işbirlikli yansıtmayı da içine alan çeşitli yansıtıcı araçlar kullanarak keşfettiler. Buna ek olarak, çalışmanın başında ve bitiminde katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Derslerde yapılan uyarlamaları belirlemek amacıyla, ilgili alanyazın kapsamında önceden oluşturulmuş kodlama kategorilerini içeren bir çerçeve oluşturulmuştur. Yansıtıcı araçlar ve yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler, açık kodlama teknikleri ile çözümlenmiş, ilk kodlar kategorileri daha sonara da temaları oluşturmuştur. Çalışma, iki öğretmenin kitaba dair olumlu görüşlere sahip olduğunu ve küçük uyarlamalarla ders kitabını takip ettiklerini göstermiştir. Yansıtıcı uygulamanın sonucunda öğretmenler, ders kitabının güdümüne çalışmanın başında tahmin ettiklerinden daha fazla girdiklerini fark etmiştir. Genel olarak, ders kitabı ve kullanımı konusunda belirtilen görüşler, gerçekleştirilen uygulamalarla ilgili yankı uyandırmıştır. Önemli bir bulgu olarak, öğretmenlerin ders kitaplarını çoğunlukla alan eğitimi bilgisi temelinde kullanmadığı anlaşılmıştır. Buna karşılık, kurumsal kısıtlamalar ve ders kitabının tekdüze kullanımı ile gelişigüzel hazırlanan ders planları, öğretmenleri kitaba bağlı kalmaya zorlamıştır. Yansıtıcı uygulama süresince, öğretmenler, öğretimleri ile ilgili çeşitli sorunların farkına vararak önemli olanlara yönelik çözüm geliştirmişlerdir. Ancak, iki öğretmen de öğretim uygulamalarını büyük ölçüde değiştirmemiş ve buna bağlı olarak ders kitabına aşırı bağlılıkları devam etmiştir. Öğretmenler, yansıtıcı uygulamayı mesleki gelişimleri açısından faydalı bulmuş fakat özellikle video-destekli ders gözlemi sırasında rahat hissetmediklerini ifade etmişlerdir. Ders kitabının fiili öğretim program olarak kullanılmasının, bu bağlamda olduğu gibi, güncel İngilizce öğretimi ders kitaplarını yansıtıcı düşünme olmadan kullanması istenen öğretmenleri niteliksizleştirebileceği düşüncesinden hareketle, çalışmada, ders kitabı öncülüğündeki dil öğrenme programları yerine ders kitabı tabanlı dil öğrenme programlarının düzenlenmesine olan gereksinim vurgulanmıştır. Ders kitabı kullanımına ilişkin bağımlılığın, iyi yapılandırılmış süreçler sunan kitaplarla da teşvik edildiği görülmektedir. Dahası, öğretmenlerin kendi öğretim uygulamalarını keşfedebileceği mesleki gelişim olanaklarının sağlanması talep edilmektedir. Ancak, yöneticilerin öğretmenlere rehberlik etmeleri ve belirli yansıtıcı araçları kullanma aşamasında kendilerini rahat hissetmedikleri durumları dikkate almaları gerekebilir.
Özet (Çeviri)
In this qualitative study, two non-native teachers of English as a foreign language working in a preparatory programme at a Turkish state university engaged in a reflective practice to explore their coursebook beliefs and exploitation. A global English language teaching coursebook was used, and lessons that were identical in content (six lessons per teacher) were observed. Addressing recent criticism towards common modes of reflective practice, the teachers explored their practices using a variety of reflective tools encompassing metaphor elicitation tasks, video-supported observation (stimulated recall), reflective conversations, examination of transcripts containing classroom discourse and journal writing through which they responded to the events in the classes observed and the individual and collaborative reflection with their peer and the researcher. Additionally, semi-structured interviews were conducted with the participants at study beginning and end. To identify adaptations realised in the lessons, a framework with pre-established coding categories informed by the relevant literature was developed. The data coming from the reflective tools and semi-structured interviews were initially analysed with open coding techniques, then the initial codes were assembled into coding categories and later allocate to themes. The study revealed that the two teachers had positive beliefs about coursebooks, and they followed the coursebook by making only minor adaptations. Through the reflective practice the teachers found out that the coursebook exerted greater control over them than they had assumed at study beginning. By and large, the stated beliefs about coursebooks and coursebook exploitation resonated with realised practices. As an important outcome, the teachers' coursebook exploitations were not often grounded in pedagogical content knowledge. Instead, cursory lesson planning along with institutional constraints and routinised coursebook exploitation forced the teachers to stick to the coursebook. Throughout the reflective practice, the teachers noticed a variety of issues concerning their teaching, and arrived at solutions to address critical aspects. However, the two teachers did not greatly modify their instructional practice; accordingly coursebook overreliance was not diminished. The teachers found the reflective practice beneficial for their professional development, but they reported discomfort, in particular related to the video-supported lesson observation. The study emphasises the need to organise coursebook-based instead of coursebook-led language learning programmes because employing coursebooks as the de facto curriculum, as in this context, may deskill teachers as they are invited to follow the procedures in current ELT coursebooks unreflectively. Coursebook overreliance also seems to be promoted through coursebooks providing highly-structured procedures to follow. Moreover, the need to implement professional development opportunities in which teachers can explore their instructional practice is demanded. However, facilitators may need to provide guidance for teachers and cater for instances in which teachers do not feel comfortable while employing certain reflective tools.