Ali Akbaş'ın şairliği ve şiir dünyası
Ali Akbash's poetry and the world of poetry
  1. Tez No: 551258
  2. Yazar: SHAFAG ALIZADA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN UZKUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akbaş, Ali, Ali Akbaş, Akbash, Ali, Ali Akbash
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
1942 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan kazasının Maraba (Çatova) köyünde doğan Ali Akbaş, ilk şiirini 1960 yılında yayımlayan şair daha sonralar kendisinin de yazı kurulunda bulunduğu Divan, Öncüler, Doğuş, Kanat Edebiyat, Kardeş Edebiyatlar, Töre, Erguvan, Türk Edebiyatı, Dolunay gibi dönemin birçok dergisinde yayımlama fırsatı bulmuştur. Şairin dört adet şiir kitabı başta olmak üzere bir adet çocuk hikâyesi kitabı yayımlanmış bulunmaktadır. Ali Akbaş derleme, araştırma gibi yazılarını Editorü olduğu Kardeş Kalemler dergisinde yayımlamıştır. Şairin birçok alanda yazıları olmasına rağmen edebiyat dünyasında, Cocuk şairi olarak tanınmaktadır. Şiirlerinde genellikle bireysel konular üzerinde duran Ali Akbaş, toplumsal konulara da zaman zaman yer vermiştir. Kadın-erkek eşitsizliği, bilinçsiz kentleşme, hayvan ve doğa katliamı, onun şiirlerinde kendine yer bulan toplumsal konulardır. Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma ile edebiyat tarihimizde Ali Akbaş'ın yerini belirterek bu alandaki açığı kapatmayı umuyoruz.
Özet (Çeviri)
Ali Akbash, who was born in village Maraba of Elbistan town of Kahramanmarash in 1942 and was published his first poem in 1960, afterwards with his participation in the writers' assembly was lucky to become published in the period'sjournals such as Divan (Collection of poems), Onculer (Pioneers), Doghush (Birth), Kanat edebiyyat, Kardesh Edebiyyatlar (Brother Literatures), Tore (Customs), Erguvan (Erguvan), Turk Edebiyyati (Turkish Literature), Dolunay (Full moon). There are Poet's four books with majority of poems and one child story book. Ali Akbash was published his research alike writings at Kardesh Kalamler journal where he was an editor. Despite of the fact that the Poet has many writings in different fields in the world of literature he is known as kids' poet. Mainly having discussions on individual issues in his poems, Ali Akbash focused on social issues time by time. Male-female discrimination, unconscious urbanization, animals and nature slaughter are social issues in his poems. In this master thesis we tried to fill the gap by emphasizing Ali Akbash's position in our literature history.