Acil servise başvuran toraks travmalı hastalarda entegre pulmoner indeks ölçümünün toraks patolojilerini saptamadaki değerliliği
The evaluation of integrated pulmonary index measurement in determination of thoracic pathologies in patients with thoracic trauma admitted to emergency service
  1. Tez No: 551300
  2. Yazar: ONUR TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Toraks Travması, Entegre Pulmoner İndek, Emergency Service, Thoracic Trauma, Integrated Pulmonary Index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Acil servise başvuran toraks travmalı hastalarda primer bakıda bakılan Entegre Pulmoner İndex değerinin; toraks travma ayırıcı tanılarında kullanılabilirliğini değerlendirerek Entegre Pulmoner İndex (EPİ) değerinin hayatı tehdit edici göğüs yaralanmalarının tespitindeki rolünün araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metod: Prospektif gözlemsel kontrollü tanı testi performans çalışması olarak dizayn edilmiş çalışmaya, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine 25.03.2019 ile 11.06.2019 tarihleri arasında başvurmuş, 18 yaş ve üstü, izole toraks travmalı 134 hasta ve aktif şikayeti olmayan gönüllü 101 sağlıklı kontrol grubu alındı. Primer bakı aşamasında hastaların Entegre Pulmoner İndeks Skoru ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya alınan izole toraks yaralanmalı 134 hastanın yaş ortalaması 40,16±18,996, kontrol grubunun yaş ortalaması 52,50±21,718 idi. Çalışmaya alınan travma hastalarının EPİ skoru ortalaması 8,10±1,560, kontrol grubunun EPİ skoru ortalaması 9,30±0,920 bulunmuş olup; istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0,000). EPİ skoru ile end tidal karbondioksit basıncı, periferik oksijen saturasyonu, sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, ortalama arteryel kan basıncı ve GKS ile arasında istatiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon; solunum sayısı, nabız sayısı ve laktat düzeyi ile arasında istatiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı. EPİ skoru cut off >7 alındığında tüp torakostomi işlemini %91,62 sensitivite ve %42,86 spesifite ile hemotoraks tanısını %91,76 sensitivite ve %45,28 spesifite ile bulmuştur (p7 alındığında tüp torakostomi işlemini %91,62 sensitivite ve %42,86 spesifite ile cut off değeri >7 alındığında hemotoraks tanısını %91,76 sensitivite ve %45,28 spesifite ile bulan EPİ skoru kritik toraks travmalı hastaların değerlendirilmesinde, tespitinde ve izleminde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the role of Integrated Pulmonary Index (IPI) in diagnosis of life threatening thorax injuries during primary survey by assessing its usefulness in differential diagnosis of thoracic pathologies in patients with thoracic trauma admitted to the emergency service. Materials and Methods: Our study was designed as a prospective observational controlled diagnostic test performance study in which 134 patients aged 18 years and older with isolated thoracic trauma and 101 healthy volunteers as control group who admitted to Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between the dates 25.03.2019 and 11.06.2019 were included. IPI score was measured during primary survey phase. Results: The mean age of 134 patients with isolated thorax injury was 40,16±18,996 and mean age of control group was 52.50±21.718. The mean IPI score of trauma patient included in the study was 8.10±1.560 and the mean IPI score of the control group was 9.30±0.920 and statistically significant difference was found (p=0.000). Statistically significant positive correlation was found between IPI score and end-tidal carbon dioxide pressure, peripheral oxygen saturation, systolic blood pressure, diastolik blood pressure, mean arterial blood pressure and Glasgow Coma Scale. There was a statistically significant negative correlation between IPI score and respiratory rate, pulse rate and serum lactate levels. When cut off value of IPI score was taken >7, the sensitivity of tube thoracostomy procedure was 91,62% and the specificity of tube thoracostomy procedure was 42,86% and the sensitivity of hemothorax diagnosis was 91,62% and the specificity of tube thoracostomy diagnosis was 42,86% by means (p7, the sensitivity was 91,62%, the specificity was 42,86% for tube thoracostomy procedure and the sensitivity was 91,76%, the specificity was 45,28% for hemothorax diagnosis. As a result IPI score can be used in the evaluation, detection and follow-up of patients with critical thoracic trauma.