Ekme kuramı bağlamında Türkiye ve Azerbaycan çocuk televizyonlarının karşılaştırılması
Comparison of children televisions in Turkey and Azerbaijan in the context of cultivation theory
- Tez No: 551399
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÖNÜRMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Çocuk, Gorge Gerbner, Ekme Kuramı, Tematik Kanal, Television, Child, George Gerbner, Cultivation Theory, Thematic Channel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Medyanın yoğun bir şekilde takip edilen kolu olan televizyon, bugün yaşam tarzımızı şekillendiren önemli kitle iletişim araçlarının başında gelmektedir. Bu bağlamda ortaya çıktığı ilk günden toplumun her yaş grubundan olan bireyini etkileyen televizyonun, çocuklar üzerinde de etkisi söz konusudur. Meydana geldiği ilk günle kıyaslandığında televizyon uzun bir gelişme kaydetmiştir. Önceleri genel aile kanallarında çocuklara sunulan programlar, son birkaç yılda çocuklara özel yayın yapan tematik kanallara da taşınmıştır. İster tematik isterse de kamu ve ticari yayın yapan kanallarda çocuklara sunulan programlar ekme kuramı bağlamında ele alındığında çocukların gelişimini ve düşünme tarzını şekillendirmektedir. Bu tez çalışması Türkiye ve Azerbaycan'da yayınlanan tematik çocuk kanallarına odaklanmış olup, çocuklara sunulan haberleri George Gerbner'in Ekme kuramı bağlamında ele almaktadır. 25 Şubat-25 Mart 2019 tarihlerini kapsayan dönemde Türkiye'de yayın yapan TRT Çocuk ve Azerbaycan'da faaliyetini sürdüren ARB Güneş televizyonunda yayınlanan haber programları niteliksel içerik analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Bu tarih aralığında yaşanan önemli günlerin haberlere nasıl yansıdığına ve haber dili ile çocuklara nasıl aktarıldığına bakılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, TRT Çocuk milli kimlik olgusuna daha çok vurgu yapmış, tarihi günlerin aktarılmasına daha çok önem vermiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, Ekme kuramı ve kültür kavramından bahsedilmiş, ikinci bölümde ise televizyonun tarihsel gelişim sürecine değinilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise niteliksel içerik analizi yöntemleriyle haber içerikleri incelenmiş, ortaya çıkan bulgular sonuç kısmında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Television, which is the most intensely followed branch of the media is a key tool that shapes our lifestyle today. Since the day it was invented, television has been affecting individuals of every age groups and it also has an impact on children. Compared to the first days of its discovery, television has made a long improvement. At first, programs targeting children through the general family channels have been moved in the last few years to thematic channels that broadcast to children. The programs offered to children in the thematic, public and commercial broadcasting channels shape their development and thinking in the context of cultivation theory. This thesis focuses on the thematic children channels in both Turkey and Azerbaijan and reviews the news presented to children in the context of George Gerbner's cultivation theory. The news shown on children's TV channel, TRT Çocuk in Turkey and ARB Güneş TV which broadcasts in Azerbaijan were analyzed using the qualitative content analysis method between February 25 and March 25, 2019. This thesis also examined how the important days during this period of time were reflected in the news and how it was conveyed to children using news language. According to the results of the study, TRT gave more emphasis to the concept of national identity and gave more importance to the transmission of historical days. While in the first chapter of this research, cultivation theory and the concept of culture were explained, the second chapter was dedicated to shed the light on the historical development of television. Last, in the third part of the thesis, news content was analyzed with the qualitative content analysis method and the findings were discussed in the conclusion part.