Küreselleşme sürecindeki Çin ekonomisinin Türk yazılı basınına yansıması
Chinese economy in globlization process and its reflection on Turkish press
- Tez No: 551402
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN NECATİ BÜYÜKBAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Gazetecilik, Economics, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Çin, Ekonomi, Hürriyet, Küreselleşme, Sabah, Türkiye, China, Economy, Hürriyet, Globalization, Sabah, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Teknolojinin geliştiği ve iletişimin giderek kolaylaştığı günümüzde küreselleşme artık kaçınılmaz bir gerçektir. Artık uluslararası siyasi, ekonomi ve kültürel ilişkiler küreselleşmenin ektisi altında gerçekleşmektedir. Küresel ekonomi ise günümüzde en çok dikkat çeken ve tartışılan konulardan biridir. Çin ekonomisi, yaklaşık 40 sene önce neredeyse bütünüyle yalıtılmış bir durumda iken, günümüzde dünya ekonomisi ile bütünleşme ve etkileşim düzeyi en yüksek ekonomilerden biri haline gelmiştir. Tarihi İpek Yolu'nun iki ucunda yer alan Çin ve Türkiye, ekonomik alanında ikili ilişkilerini güçlendirmektedirler. Küresel sürecindeki Çin ekonomisi zaman zaman Türk ekonomisine olumsuz etki yaratsa da Türkiye'nin bu süreç içinde kendi ekonomisini büyütme fırsatını yakalayabileceği beklenmektedir. Bu çalışmada Hürriyet ve Sabah gazetesinin altı aylık ekonomi sayfası incelenerek Çin ekonomisinin olumlu ve olumsuz yansımaları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the developing technology and convenient communication, globalization is an inevitable. International political, economic and cultural relations are now under the influence of globalization. The global economy is one of the most prominent and debated issues today. Nearly 40 years ago, China's economy was almost completely isolated, but it has now become one of the highest developing economies with integration and interaction with the world economy. Located at both ends of the historic Silk Road, China and Turkey are strengthening bilateral relations in the economic field. Though, from time to time, the Chinese economy in the global process creates negative impacts on the Turkish economy, it is expected that Turkey can grab her chance to develop her own economy. In this thesis, the six-month economy pages of Hürriyet and Sabah newspaper was studied for analysing the positive and negative reflections of the Chinese economy.