Ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine katılımına ilişkin bir durum çalışması
A case study on the participation of secondary school eighth grade students in the English classes
  1. Tez No: 551405
  2. Yazar: AYŞEGÜL BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Dersi, Katılım, Dil Becerisi, Öğretim Yöntemleri, English Language, Participation, Language Skills, Teaching Methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Öğrenme ortamlarında öğrencilerin derse aktif katılım göstermesi öğrenci başarısı ve öğrenmelerin kalıcılığı için gerekli bir durumdur. İngilizce dersi söz konusu olduğunda dilin dört becerisi ile etkinlikler gerçekleştirilmesi, öğrencilerin derse katılımını sağlamaktadır. Ayrıca öğrencilerin hedef dilde iletişim kurabilmesi için de derse katılımları önemlidir. Bu çalışmanın amacı ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine katılım durumlarını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Marmara Bölgesinde bir devlet ortaokulunda nitel araştırma yöntemi kullanılarak araştırma yürütülmüştür. Otuz bir kişilik bir sekizinci sınıfta katılımcı gözlem ve odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında bu sınıftan dört öğrenci, sekizinci sınıfların İngilizce dersini yürüten iki öğretmen ve araştırma sınıfının rehber öğretmeni ile bireysel görüşmeler yapılmıştır. Veriler toplanırken alan notları ve yansıtıcı günlük de kullanılmıştır. Veriler tematik analiz yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre; öğrencilerin İngilizce dersine katılımlarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Derste yapılan uygulamalar ve dört dil becerisine göre katılım incelendiğinde en çok katılımın kelime bilgisi ve dilbilgisine olduğu ve dört dil becerisine yönelik faaliyetlere katılımın düşük olduğu sonucu elde edilmiştir. Dört beceriden de en yüksek katılımın okumada, en düşük katılımın ise konuşmada olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin İngilizce dersine en çok öğretmenlerin söz hakkı vermesi, söz hakkı istemeden grupla ya da bireysel olarak katıldıkları ortaya çıkmıştır. Sınıftaki gürültü, sınıfın kalabalık olması, öğrencilerin olumsuz ailevi, sosyo-ekonomik ve çevresel durumları ve konu veya ders dışı konuların derse katılımı zorlaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Active participation of students in learning is a necessary condition for student success and permanence of learning in learning environments. When it comes to English classes, using activities with four skills of the language enable students to participate in the course. It is also important for students to participate in the course in order to communicate in the target language. The aim of this study is to examine the eighth grade students' participation in English language activities. For this purpose, the qualitative research was conducted in a public secondary school in Marmara Region. Paticipant observation and focus group interview methods were conducted in an eighth grade classroom consisting of thirty-one students. In addition, individual interviews were conducted with four students in this class, two teachers of English in the eighth grades and the guidance teacher of the research class. Field notes and reflective journals were also used for data collection. The data were analyzed through thematic analysis. According to the findings, it was determined that the participation of students in English course was low. When the applications and the four skills used in the lessons were examined, it was found that the most participation was in vocabulary and grammar and the participation in four skills was low. It was found that the highest participation was in reading and the lowest one was in speaking of four skills . It was emerged that students participated in the English courses mostly via teachers' giving right them to speak, without getting permission to speak individually or with the group. Noise in the classroom, Overcrowded classes, negative private, socio-economic and environmental conditions of the students, and subjects or extracurricular issues made participation difficult for the students.