Karma fonksiyonlu, az katlı ve çok katlı betonarme malzemeli binaların taşıyıcı sistemlerinin irdelenmesi ve günümüz koşullarında değerlendirilmesi
Examination of low-rise and high-rise, multi-functioned buildings with reinforced concrete material in structural solution and the evaluation of these buildings in today's conditions
  1. Tez No: 551406
  2. Yazar: FUNDA ÇAKIRÖZÜ CİVELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM KAMİLE AKTUĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, betonarme, karma fonksiyon, betonarme yapım sistemleri, az katlı yapı, çok katlı yapı, yüksek yapı, Concrete, reinforced concrete, multi - function reinforced concrete construction systems, low rise structure, high - rise structure, multi - storey structure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yapı malzemelerindeki ve teknolojideki gelişmeler yüksek yapı yapılmasını sağlamış, günümüz yaşam şekli yapılarda birden fazla fonksiyon ihtiyacı doğurmuş, özellikle güvenlik önemleri ve maliyet açısından betonarme tercih sebebi olmuştur. Dünyadaki ve ülkemizdeki yüksek yapı sayısındaki artış, kullanılan sistemlerin çeşitliliği ve ülkemizde betonarme malzeme kullanılarak yapılan yapı sayısı dikkate alındığında yüksek yapıların; taşıyıcı sistem, tasarım, fonksiyon ve malzeme açısından incelenmesini gerekli kılmış, ülkemizde betonarme malzeme kullanım oranı yüksekliği sebebi ile betonarme malzemeli yapılar incelenmiştir.“Karma Fonksiyonlu, Az Katlı ve Çok Katlı Betonarme Malzemeli Binaların Taşıyıcı Sistemlerinin İrdelenmesi ve Günümüz Koşullarında Değerlendirilmesi”başlıklı bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm olan“Giriş”bölümünde; konu tanıtılmış, amaç, kapsam ve çalışmada kullanılan yöntemler anlatılmıştır. İkinci bölüm olan“Tanımlar ve Tarihsel Gelişim”bölümünde; malzeme tanımlarına, betonun tarihsel gelişimine yer verilmiş, betonarme yapıların diğer yapılara göre avantaj ve dezavantajlarına değinilmiştir. Betonarme yapı elemanlarının ve yapım sistemlerinin tanımı yapılmıştır. Yüksek yapı tanımı yapılmış, betonarme yüksek yapıların tarihsel gelişimi ve karma kullanımlı yapılarda bulunan fonksiyonlar açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölüm olan“Karma Fonksiyonlu, Az Katlı ve Çok Katlı Betonarme Malzemeli Bina Örnekleri ve Örneklerin İrdelenmesi”bölümde; dünyada 2005 yılından sonra yapılmış ve yapımı tamamlanmış, betonarme malzeme kullanılmış yapı örnekleri ele alınmış, taşıyıcı sistem bakımından incelenmiş, binalara ait genel tasarım bilgileri, fonksiyonları ve özellikleri anlatılmaya çalışılmıştır. Bu örnekler kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Betonarme malzeme kullanarak farklı yapısal çözümleri içeren örnekler incelenmeye çalışılmış, bu çözümlerin sağladığı avantajlara değinilmiştir. Sonuç bölümünde; yapı örneklerinin de incelenmesi ile betonarme malzemeli yüksek yapıların tasarımı ve taşıyıcı sistem seçimi konusunda edinilen bilgiler ışığında; az ve çok katlı yapı bölümlerini içeren, betonarme malzemeli ve karma fonksiyonlu yapılardan elde edilen çıkarımlar paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in technology and construction materials had led to high rise buildings, current life styles have caused the need of multiple functions in constructions, especially in terms of security precautions and cost, reinforced concrete has been the reason for preference. Considering the increase in the number of high - rise buildings in the world and in our country, the diversity of systems in use and the number of buildings made by using reinforced concrete in our country, it has become necessary to evaluate high - rise buildings in terms of structural system, design, function and construction materials. Reinforced concrete structures have been investigated due to high usage rate of reinforced concrete in our country. The present study titled:“Examination of low - rise and high - rise, multi -functioned buildings with reinforced concrete material in structural solution and the evaluation of these buildings in today's conditions”consists of four parts. In the first section, which is introduction; subject area is introduced, purpose, scope and methods of the study are described. In the second section, which is named“Definitions and historical development”; description of materials and historical development of concrete is mentioned by explaining advantage and disadvantages of reinforced concrete structures in comparison to other structures. Definitions of reinforced concrete structure elements and construction systems, high - rise buildings are made including historical development of high concrete buildings and functions of multi - functioned buildings. Third section is named“The examples and evaluation of low - rise, high - rise, and multi - functioned buildings with reinforced concrete in structural solution”. Construction examples which were built and completed with reinforced concrete material after 2005 in the world are addressed and examined in terms of structural system. General design information, functions, and peculiarities of buildings, are explained. These examples are compared with each other. Examples of different structural solutions by using reinforced concrete and advantages of these solutions are mentioned as well. In the conclusion section, through the examination of construction examples and in the light of the information gained in the design of the high structures with reinforced concrete and selection of the structural system; inferences from low and high - rise building sections, and multi - functioned structures with reinforced concrete have been shared.