İslam inanç ekollerinde çocuklar ile ilgili tartışmalar ve görüşlerin değerlendirilmesi
Evaluation of opinions and discussions on children in Islamic faith schools
- Tez No: 551432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SERDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Temyîz, Bulûğ, Mükellefiyet, Teklîf, Elem, Ahiret, Child, Distinction, Adolescence, Obligation, Proposal, Pain, The Hereafter
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çocukların dünya ve ahiret hayatlarıyla ilgili dinî ve uhrevî konumları, Hz. Peygamber döneminden itibaren merak konusu olmuş, çocukların dünyevî ve uhrevî statüsüne yönelik çeşitli anlayışlar ortaya çıkmıştır. Çocukların, dinî teklîfe ehil oluşları açısından sorumlulukları, dünya hayatında çekmiş oldukları acı ve ıstırapları ve sorumluluk çağına ulaşmadan ölmeleri durumunda uhrevî statüleri fıkıh, hadis ve din felsefesi gibi alanlarda ele alınıp incelendiği gibi dinin ulûhiyyet, nübüvvet ve ahiret konularını kendisine konu edinen kelam ilminin de araştırma konusu olmuştur. Bu çalışmada fıkıh ilminde hukukî boyutlarıyla, din felsefesi alanında -felsefî bakış açısıyla- elemleri açısından ele alınan çocuklar, kelam ilminde iman, marifetullah, hüsün-kubuh, teklîf, ta'dil-tecvîr başlıkları altına serpiştirilerek, sorumlulukları, elemleri ve uhrevî durumları açısından bütün yönleriyle ele alınıp tartışılmıştır. Özetle“İslam İnanç Ekollerinde Çocuklar İle İlgili Tartışmalar ve Görüşlerin Değerlendirilmesi”isimli çalışmamızın konusu, çeşitli ilim dallarında farklı boyutlarıyla işlenen çocuklar meselesini, Mu'tezilî, Eş'arî ve Mâtürîdî kelam ekolleri ekseninde, bütün yönleriyle kapsamlı bir şekilde ele almak ve ekollerin görüşlerini mukayese ederek değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The religious and otherworldly positions of the children concerned with the lives of the world and the hereafter have been a matter of curiosity, since the period of Mohammad (peace and blessings be upon him) and various understandings have emerged about this matter. Children's responsibilities in terms of their competent about religious duty, their suffering and misery in the life of the world and their otherwordly status in the event of dying before reaching the age of responsibility are examined in the areas such as Fıqh, hadith and philosophy of religion, as well as Ilmu'l-Kalam which research the subjects of Godhead, prophethood and Afterlife. Children have been analysed juristic dimensions in the field of Islamic law and the philosophical point of view in the philosophy of religion. As for Ilmu'l-Kalam, they have been splattered under the title of faith, ma'rifatullah, al-husn wal'l qubh, at-taklif, ta'dil wa't-tajwir and have been addressed and disputed in all its parts in terms of the responsibilities, the religious and otherworldly positions of the children. In summary, the subject of our study called,“Evaluation of Opinions and Debates on Children in Islamic Faith Schools”is to review the problem of the religious and otherworldly positions of the children in all its aspects in the ligh of Mu'tazilah, Asharite and Maturidi Schools and evaluate by comparing views of schools.