Global şirketlerde kurum kimliği çalışması: Vodafone Türkiye örneği ve Amerika, İngiltere, Tanzanya bölgeleri proje karşılaştırmaları
Corporate identity study in global companies: Vodafone Turkey case and the comparisons of the U.S.A, U.K. and Tanzania projects
- Tez No: 551440
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, kurum kimliği, globalleşme, Vodafone, sosyal sorumluluk, identity, corporate identity, globalization, Vodafone, social responsibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezin amacı, global şirketlerin kurum kimliği çalışmaları kapsamında lokal pazarlarda neler yaptıkları ve ülkelere göre benzeri konulardaki sosyal sorumlululuk projelerinin nasıl uygulandığını ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk aşamasında kimlik kavramı ve oluşumu incelenirken, ikinci aşamada kurum kimliğinin etkileşim içerisinde olduğu alanlar ve kurum kimliği stratejisi anlatılmıştır. Üçüncü aşamada ise globalleşme kavramından hareketle global markaların kurum kimliği çalışmaları kapsamında neler yaptığı ve global bir marka olan Vodafone'un uyguladığı sosyal sorumluluk çalışmaları üstünden örnekler paylaşılmıştır. Paylaşılan bu örnekler Türkiye başta olmak üzere, farklı ekonomik büyüklük, eğitim çalışmaları ve sağlık koşullarına sahip üç ülke olan Amerika, İngiltere ve Tanzanya'yı kapsamaktadır. Literatür taraması sonucunda konunun çerçevesi ele alınırken farklı ülkelerde uygulanan benzeri projelerin nasıl bir içerikte gerçekleştirildiği belirtilmiştir. Bu çalışma markanın tüm pazarlarda global değerlerine bağlı kaldığını, markaya karşı hedef kitlesi nezdinde güven algısı oluşturulduğunu, sosyal sorumlu marka algısının pekiştirildiğini, ülkelerin gelişimlerine katkı sağlandığını, markanın kendi yapısına uygun teknolojik projeleri desteklediğini ve tüm projelerini de yerel unsurları dikkate alarak yürüttüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to demonstrate how global companies operate in local markets within the scope of their corporate identity activities and how social responsibility projects are applied in similar issues by country. While the concept and formation of identity is examined in the first phase of the study, the second phase talks about the areas where the corporate identity interacts with and the strategy of corporate identity.In the third stage, examples of the social responsibility studies carried out by Vodafone as a global brand, is shared in the context of the corporate identity studies of global brands. Shared examples include Turkey, the United States, the UK and Tanzania, which are three countries with different economic dimensions, educational backgrounds and health conditions. The frame of the issue is discussed as a result of the literature review and the how of similar projects were carried out in different countries is pointed out. This study shows that the brand is committed to its global values in all markets as well as creating confidence in the target audience towards the brand, reinforcing the perception of socially responsible brand, contributing to the development of countries, supporting technological projects in accordance with its own structure, and carrying out all its projects by taking local elements into account.