Kontratlar ile tedarik zinciri koordinasyonu: Üç kademeli bir tedarik zinciri simülasyonu
Supply chain coordination with contracts: Simulation of a three echelon supply chain
  1. Tez No: 551441
  2. Yazar: KÖKSAL DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU SUNGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Koordinasyonu, Tedarik Zinciri Kontratları, Gazeteci Çocuk Modeli, Geri Alım Kontratı, Gelir Paylaşımı Kontratı, Miktar Esnekliği Kontratı, Supply Chain Coordination, Supply Chain Contracts, Newsboy Model, Buyback Contract, Revenue Sharing Contract, Quantity Flexibility Contract
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tedarik zinciri, farklı hedefleri ve çıkarları olan bir çok bağımsız karar alıcıdan oluşur. Tedarik zincirinde herhangi bir şirketin alacağı karardan tedarik zincirinin bütünü etkilenmektedir. Tedarik zinciri etkinliğini artırmak için tedarik zinciri üyelerinin koordinasyonu gerekmektedir. Koordinasyonun sağlanması, şirketlerin tedarik zinciri hedefleri doğrultusunda hizalanmasına bağlıdır. Tedarik zinciri kontratları, tedarik zinciri üyelerinin uyumlu davranmaya motive etmek için kullanılan değerli koordinasyon araçlarıdır. Bu tezde, üç kademeli (tedarikçi, imalatçı ve perakendeci) tedarik zincirinde kontratlarla koordinasyon konusu araştırılmaktadır. Çalışmada, gazeteci çocuk modeli temelinde geliştirilen geri alım, gelir paylaşımı ve miktar esnekliği kontratları kullanılmaktadır. Kontrat türleri için geliştirilen matematiksel modellerin tutarlılığı ve koordinasyon kabiliyetleri simülasyon çalışmasında sınanmaktadır. Kontrat türlerinin koordinasyon üzerindeki etkisi, sayısal simülasyon çalışmasında ölçülen bir çok performans göstergesi kullanılarak kıyaslanmaktadır. Bu çalışma, bir çok kontrat türünün üç kademeli tedarik zinciri koordinasyonu için kullanılabileceğini göstermesi açısından önem taşımaktadır. Kontrat türleri için geliştirilen matematiksel modeller ile simülasyon yönteminin birlikte kullanımı, kontratlarla tedarik zinciri koordinasyonu konusuna teoride ve pratikte katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The supply chain consists of multiple independent decision makers who have different objectives and interests. The entire supply chain is affected by the decision of any company in the supply chain. In order to increase supply chain efficiency, coordination of supply chain members is required. Ensuring coordination depends on aligning companies in line with supply chain objectives. Supply chain contracts are valuable coordination tools used to motivate supply chain members to act in coherence. In this thesis, coordination of three-echelon (supplier, manufacturer and retailer) supply chain with contracts is being explored. In the research, buy-back, revenue sharing and quantity flexibility contracts are used on the basis of the newsboy model. The consistency and coordination capabilities of the mathematical models developed for the contract types are tested in the simulation. The impacts of contract types on coordination are compared by using various performance indicators measured in the numerical simulation study. The significance of this research is to show that many types of contracts can be used for three-echelon supply chain coordination. The use of mathematical models developed for contract types and simulation method together contributes to both theory and practice of supply chain coordination with contracts subject.