Bilateral diz protezi yapılan hastalarda postoperatif analjezi için standart intravenöz hasta kontrollü analjezi dozu yeterli olur mu?
Does the standart intravenous patient controlled analgesia dose adequate for patients with bilateral total knee arthroplasty procedure?
  1. Tez No: 551463
  2. Yazar: GÖZDE GÜRSOY ÇİRKİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET MALTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Protezi, Hasta Kontrollü Analjezi, Postoperatif Ağrı, Total Knee Arthroplasty, Patient Controlled Analgesia, Postoperative Pain
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Total diz protezi (TDP) hem unilateral prosedür hem de aynı seferde bilateral prosedür şeklinde uygulanabilir. Operasyon sonrası etkin postoperatif analjezi, komplikasyonları azaltır ve fonksiyonel iyileşmeyi kolaylaştırır. Çalışmamızın amacı, aynı seferde bilateral TDP yapılan hastaların unilateral TDP yapılan hastalara göre kliniğimizin standart intravenöz hasta kontrollü analjezi (İV-HKA) protokolüne verdiği yanıtların farklı olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 01.01.2014- 31.12.2017 tarihleri arasında, ASA (American Society of Anesthesiologists-Amerikan Anestezistler Cemiyeti) fiziksel durum sınıflandırmasına göre ASA I-III risk grubundan, 18-99 yaş arasında, spinal anestezi altında tek seferde bilateral ya da unilateral TDP operasyonu yapılmış ve postoperatif dönemde morfin bazlı İV-HKA kullanan hastaların verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Tek seferde bilateral TDP yapılan 68, unilateral TDP yapılan 124 hastanın kayıtlarına ulaşılmıştır. Kadın cinsiyet her iki grupta da daha yüksek bulunmuştur. Operasyon öncesi ve toplam hastanede yatış süresi unilateral TDP grubunda daha yüksektir. Bilateral TDP grubunda postoperatif 0-24 ve 24-48 saatleri arasında hastaların analjezik talepleri, teslim miktarları ve kullandıkları ortalama morfin miktarı unilateral gruptan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. İki grup arasında morfin yan etkileri benzerdir. 24-48 saatleri arasında visuel analog skala (VAS) skorları unilateral TDP grubunda daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, bilateral TDP hastalarının postoperatif dönemde daha yüksek morfin kullanımı olsa da opioide bağlı yan etkilerin anlamlı farklılık göstermediği ve kullanmakta olduğumuz standart doz İV-HKA protokolümüzün iki grup için de güvenli ve etkin sınırlarda olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Total knee arthroplasty (TKA) is an orthopedic surgery that can be performed simultaneous bilateral knee procedure or unilateral procedure. Adequate analgesia decreases complications and increases functional recovery. The aim of our study is to investigate whether patients with simultaneuous bilateral knee procedure had different responses to the standart intravenosus patient controlled analgesia (IV-PCA) protocol of our hospital, compared to the patient with unilateral procedure. Material And Method: This study is a retrospective data analysis from patients who underwent simultaneous bilateral and unilateral TKA between January 2014 and December 2017 in Dokuz Eylul University Hospital. Patients were ASA (American Society of Anesthesiologists) physiological status I-III, between 18-99 years old, operated under spinal anaesthesia and used morphine-based PCA in postoperative period. Results: Total of 68 patients with simultaneous bilateral TKA and 124 patients with unilateral TKA were enrolled. Female gender was higher in both groups. Preoperative and total length of hospital stay was higher in unilateral TKA group. During the postoperative 0-24 and 24-48 hours period, in the bilateral TKA group, the analgesic demands, delivery quantities and morphine consumptions were significantly higher than the unilateral TKA group. The side effects of morphine between two groups were similar. VAS scores were higher in the unilateral TKA group between 24-48 hours. Conclusion: As a result of our study, it was shown that opioid-related side effects did not show a significant difference although bilateral TKA patients had higher morphine consumption in postoperative period, and our standard dose IV-PCA protocol was safe and effective in both groups.