Bursalı Mehmed Nihad Bey'in 'Balkan Harbi ve Trakya Seferi' adlı eserinin 3. cildi (Transkripsiyon-değerlendirme)
3 rd volume of Bursalı Mehmed Nihad Bey's book titled 'Balkan War and Trakya Seferi' (Transcription-evaluation)
- Tez No: 551496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Harbi, Trakya Seferi, Lüleburgaz Meydan Muharebesi, Bursalı Mehmed Nihad Bey, Balkan War, Trakya Voyager, Lüleburgaz Square Battle, Bursalı Mehmed Nihad Bey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 528
Özet
Osmanlı Devleti, XIV. Yüzyıldan itibaren fethetmeye başladığı Balkanlar'ı öz vatanı olarak telakki etmiş, burada asırlarca sürecek huzur ve güven ortamı oluşturmuştur. Ancak bu bölge, XVIII. Yüzyıldan itibaren, bir kriz bölgesi hâline gelmiştir. Hıristiyan azınlıklar, kışkırtmalar sonucunda isyan etmiş, Avrupa devletlerinin müdahalesi ile iç sorunlar uluslararası problem şekline dönüşmüştür. Böylece Balkan milletleri, her savaşta pazarlıklarla özerklikten bağımsızlığa adım adım ilerlemişlerdir. Balkan milletleri, XIX. Yüzyılın sonunda devlet kurma aşamalarını tamamlayınca, birleşip Osmanlı Devleti'ne savaş açmışlardır. I. Balkan Savaşı (1912), Sırbistan, Yunanistan, Bulgaristan ve Karadağ'ın katılımı ve büyük devletlerin desteği sâyesinde Osmanlı Devleti'nin mağlubiyetiyle sonuçlanmıştır. Ancak yenilginin asıl sebebi düşmanın askerî üstünlüğünden ziyade, devlet erkânı, komutan ve subaylar arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanmıştır. Savaş sonrası ciddi bir yargı süreci yaşanmış, harp tarihine dair hatırat ve benzeri eserlerin yetersizliği ön plana çıkmıştır. Balkan Harbi'nde komutanlık ve kaymakamlık görevi yapan Cumhuriyet dönemi ilk harp tarihi yazarımız Bursalı Mehmed Nihad Bey, dört ciltlik bir eserle savaşın bilinmeyen yönlerine ışık tutmuştur.“1328-1329 Balkan Harbi Trakya Seferi-Karârgâh-ı 'Umûmî Dârü'l-Harekâtta-Lüleburgaz Meydân Muhârebesi-Bulgar İleri Yürüyüşü ve Türk Ordusu'nun Çatalca Hattına Ric'ati”isimli dört ciltlik kitabın, üçüncü ve en geniş olanı çalışma konumuzu oluşturmuştur. Eser, birinci el kaynak olarak hazırlanması ve arşiv belgeleriyle desteklenerek yazılması hasebiyle Balkan Savaşları literatürüne katkı sağlayacak niteliktedir. Lüleburgaz Meydan Muharebesi'nin 3. Cildi, 26 Ekim-2 Kasım 1912 günlerinde Türk Ordusu'nun, Bulgarlar ile yaptığı çarpışmaları ve Çatalca'ya ricati konu edinmiştir. Bu çalışmada Balkan milletlerinin, Osmanlı hâkimiyetine alınması ve bağımsızlık süreçleri açıklandıktan sonra Nihad Bey'in söz konusu eserinin transkribi, incelemeyle birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire, since the 14th century, has begun to conquer the Balkans, was considered these places as their homeland and created an environment where peace and security has been built for centuries. However, from 18th. century, Balkans have become a great field of conflict. The Christian people have rebelled as a result of provocations, with the interventions of European States, internal problems have formed the international agenda. Thus, Balkan minorities have progressed step by step to negotiate independence in every war. At the end of the 19th. Century, the state-building stages of the minorities in the Balkans were over, they united and waged war against the Ottoman state. The First Balkan War (1912) has resulted in the defeat of the Ottoman Empire with the participation of Serbia, Greece, Bulgaria, and Montenegro and the support of the big states. But the main reason for the defeat is not the military superiority of the enemy. It was caused by the conflict between the state administrators, commander and his officers. There was a serious judicial process, the memoirs of the war history and the lack of similar works have come to the fore. Our first warrior historian Bursalı Mehmed Nihad Bey, who was the commander and district governor in the Balkan War, shed light on the unknown aspects of war with a four-volume work. Our studying subject is the biggest third volume of“1328-1329 Balkan War Trakya Voyager, General Headquarters, Battle of Luleburgaz, Bulgarian Forward walking and the coming back of the Turkish Army to the Çatalca Line”in 4 volumes. The book is contributed to the literature of the Balkan Wars because it was prepared as a first hand source by a war historian like Nihad Bey and written with archival documents. Volume 3 of the Lüleburgaz Battle has the subject that the Turkish army was attacked by Bulgarians in the days of 26 October-2 November 1912 and they have returned to Çatalca. In this study, after the Balkan nations were taken under Ottoman rule and the independence processes were explained, the transcription of the mentioned work of Nihad Bey was presented with the examination.