Kur'an'da tekili olmayan çoğul kelimeler
Non-si̇ngular plural words in the holy Qur'an
- Tez No: 551498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tekil, Çoğul, Çoğul İsim, Qur'an, Singular, Plural, Plural Noun
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Arapça bir kitap olan Kur'an, kullandığı dil ve üslubunda içerdiği edebi ve belâği inceliklerle Arap dilinde en güvenilir başvuru kaynağı olan bir kitaptır. Araştırmada, Kur'an'da çoğul anlamlı kullanılan bazı kelimelerin Arapçada gramer kurallarına riayet edilerek tekil kelimelerin yapısında veya harekelerinde değişiklik yapılarak mı çoğul yapıldığı, yoksa doğrudan çoğul mu yapıldığı hususu incelenmiştir. Söz konusu kelimelerin kaynak sözlüklerdeki anlamları, dilbilimcilerin morfolojik yapısı konusundaki görüşleri, Kur'an'da geçtikleri ayetlerde kullanımları ve müfessirlerin ayetlerde nasıl kullanıldığına dair görüşlerinin incelenmesi sonucunda bu kelimelerin bir kısmının çoğul bir kısmının da çoğul isim oldukları görülmüş ve tekilleri olmaksızın doğrudan çoğul yapılmış kelimeler oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an being an Arabic book has made it the most reliable source within the Arabic language due to the use of methods and principles entailed in terms of literature and rhetorical eloquence. This research will take into account the use of words within the Qur'an that express multiple meanings in light of grammatical rules, and whether the basis is due to the change of a singular words form, vowel point (harakah) or merely a direct default change. Relevant words have been identified with reference dictionaries, linguists views on its morphological form, use within verses and the interpreters of the Qur'an (mufaseers) explanations. Thereupon opinions being reviewed, the conclusion has been made that some words are in fact plural and others are plural nouns without having a singular form.