1978-1979 yıllarında yayımlanan Türk romanlarında toplumcu gerçekçilik
Turkish novels published in 1978-1979 socialist realism
- Tez No: 551499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçilik, Toplumcu Gerçekçilik, Türk Romanı, Realism, Social Realism, Turkish Novel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada 1978-1979 yılında yayımlanan toplumcu gerçekçi Türk romanları incelendi..Çalışmanın amacı toplumcu gerçekçi estetiğin 1978-1979 yılında yayımlanan toplumcu gerçekçi eserlerde oluşturduğu ortak noktaları tespit etmektir. Bu ortak noktalar tespit edilirken metin tahlil metotlarına başvurulmuş; incelenen eserlerin muhteva özelliklerinde, teknik özelliklerde ve dil unsurlarında bulunan ortak noktalar üzerinde durulmuştur. Toplumcu gerçekçilik, gerçekçiliğin alt koludur. Doğuş sürecini Rus edebîyatında tamamlayan toplumcu gerçekçilik zamanla dünya edebîyatını etkilemiştir. Türk edebîyatı da 1930 sonrası toplumcu gerçekçi eserler vermeye başlamıştır. İlk etapta Türk toplum yapısı toplumcu gerçekçi anlayışın uygulanmasına müsait olmadığından bazı zorlamalar yaşanmıştır; ancak zamanla toplum içi sınıflaşmaların ortaya çıkmasıyla toplumcu gerçekçi yazarlar, toplumda yer alan bu sınıflar arası çatışmayı eserlerine yansıtmışlardır. 1930'dan 1979'a kadar olan süreçte hem teknik açıdan hem de üslup açısından belli bir olgunluğa ulaşan toplumcu gerçekçi estetik, bir akım oluşturmuş ve ortak noktalarda birleşen gittikçe de farklılışan eserler ortaya koymuştur. Bu çalışmada 1978-1979 yılında yayımlanan toplumcu gerçekçi Türk romanlarının muhteva, teknik ve üslup özellikleri açısından sahip olduğu ortak noktalar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, released in 1978-1979 Socialist realistic examined Turkish novels. The aim of this study was released in 1978-1979 Socialist realist aesthetics Socialist realist works is to identify common points created. This common ground is being determined is referred to in the text analysis methods; the fact that the specifications, the technical specifications of the works studied and focused on language elements in common. Socialist realism, realism is the lower arm. Nativity in Russian literature completes the process of socialist realism in time influenced the world literature. Turkish literature is started after the Socialist realist works in 1930. The structure of the Turkish community in the first place the implementation of their communal sense of realism is not available has experienced some coercion;; but over time, with the emergence of socialist realism in-class community authors society, this class works of international conflict and one frame. From 1930 until 1979 the process both technically and stylistically, reaching a certain maturity in terms of the Socialist realistic aesthetic, combining in a current and common and getting farklılışan works. In this study, released in 1978-1979 Socialist realistic fact of Turkish novel, in terms of technical and stylistic features have been found to have common ground.