How the foreign interest rate affect the Borsa Istanbul Stock Exchange Market
Yabancı faiz oranlarının Borsa İstanbul piyasasını nasıl etkiliyor
  1. Tez No: 551514
  2. Yazar: AHMAD SAYEED AMIRI
  3. Danışmanlar: DR. KAAN İRFAN ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faiz Oranları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, VAR, Nedensellik, Interest Rates, Borsa, Istanbul Stock Market, VAR, Causality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yabancı faiz oranlarının borsalar üzerindeki etkisi finansal literatürde geniş biçimde tartışılan konular kategorisinde yer almaktadır. Araştırma, özellikle ABD faiz oranlarının Borsa İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na etkisi üzerine odaklanmaktadır. Araştırma için seçilen dönem, 1998 ile 2019 arasıdır. Araştırmada VAR analizi ve nedensellik testi kullanılmıştır. Analizin sonuçları, ABD faiz oranlarının, Borsa İstanbul Menkul Kıymetler Borsası hisse senedi fiyatları endeksi üzerinde etkili olduğu hipotezini destekleyecek yeterli kanıt sağlamamış olsa da hisse senedi piyasasına gelen yabancı sermaye akımları ile hisse senedi getirisi arasındaki karşılıklı etkileşimi göstermekte başarılı olmuştur. Araştırma faiz oranlarının yanı sıra hisse senedi piyasasını etkileme potansiyeline sahip küresel para arzı gibi faktörlerin de dahil edilmesiyle geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The impact of the foreign interest rates on the stock markets falls in the category of the widely discussed topics in the financial literature. The research focuses specifically on the impact of the foreign (US) interest rates on the Borsa Istanbul Stock Exchange Market. The period selected for the research ranges between 1998 and 2019. The methods utilized in the research are VAR analysis and causality test. Although results of the analysis haven't provided sufficient evidence to support the hypothesis regarding impact of the foreign interest rates on the Borsa Istanbul Stock Exchange Market, they have displayed an interaction between equity inflow to stock market and the change in stock exchange market index. Research can be improved by adding new factors like global money supply.