Kentsel sürdürülebilirliği sağlamada geri planda kalan bir boyut: Toplumsal dayanışma ve bütünleşme kültürü
The dimension that remains in the back stage in ensuring urban sustainability: Social solidarity and culture of integration
  1. Tez No: 551534
  2. Yazar: SILA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÜRAY YONTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Sürdürülebilirlik, Toplumsal Dayanışma ve Bütünleşme Kültürü, Toplumsal Dışlanma ve Eşitsizlik, Urban Sustainability, Social Solidarity Integration Culture, Social Exclusion and Inequality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Sanayi Devrimi ile birlikte üretim ve tüketim anlayışında meydana gelen değişim ve ülkelerin sınır tanımayan kalkınma politikaları, doğanın tahribatını hızlandırarak çevresel sorunların küresel çapta baş göstermesine neden olmuştur. Bu süreçte, mevcut kalkınma anlayışının doğa üzerinde yarattığı tahakküm sorgulanarak sürdürülebilirlik anlayışı uluslararası düzeyde gündeme getirilmiştir.“Kentler yüzyılı”olarak ifade edilen 21. yüzyılda, kentlerin yoğun göç dalgası sonucunda kapasitelerinin oldukça üzerinde bir büyüme eğilimi ile karşılaşması, kentleri çevresel bozulmalar, enerji sorunu, gıda yetersizliği, hava ve su kirliliğinin yanı sıra; yoksulluk, eşitsizlik, dışlanma gibi birçok sorunun merkezi haline getirmiştir. Bu süreçte kentsel sürdürülebilirlik, sürdürülebilirliği kent ölçeğinde ele alan ve kentlerin daha yaşanılabilir, adil ve kapsayıcı yaşam alanları haline gelmesini amaçlayan bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmanın konusunu oluşturan kentsel sürdürülebilirlik, gelecekteki kuşaklara yaşanılabilir kentler bırakma noktasında oldukça önemli bir çaba olarak görülmektedir. Ekonomik, fiziksel, yönetsel, çevresel ve toplumsal boyutları bulunan kentsel sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için tüm bu boyutları dikkate alan, kararlı adımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak yapılan çalışmalarda kentsel sürdürülebilirliğin toplumsal boyutunun görece geri planda kaldığı görülmektedir. Bu sebeple çalışmanın amacı, görece geri planda kaldığı düşünülen toplumsal boyutu aydınlatmak ve kentsel sürdürülebilirliği sağlamadaki önemine dikkat çekmektir.
Özet (Çeviri)
The changes in the production and consumption concept along with the Industrial Revolution the unrestrained development policies of countries have accelerated the destruction of nature and caused the environmental problems to emerge globally. In this process, the domination of the current development concept on nature has been questioned and the understanding of sustainability has been raised at the international level. In the 21st century, which is referred to as the century of cities, the fact that cities face a growth trend that is considerably higher than their capacity has made cities the center of many porblems environmental degradation, energy problem, food shortage, air and water pollution , as well as poverty, inequality and exclusion. In this process, urban sustainability has emerged as an approach which handles sustainability in urban scale and aims to make cities become more livable, fair and inclusive living spaces. Urban sustainability, which is the subject of the study, is seen as a very important effort in leaving future generations livable cities. In order to achieve urban sustainability with its economic, physical, managerial, environmental and social dimensions, decisive steps which take all these dimensions into account are needed. However, it is observed that the social dimension of urban sustainability remains relatively backward. For this reason, the aim of the study is to illuminate the social dimension which is thought to be relatively backward and to draw attention to its importance in providing urban sustainability.