1828 – 1829 Osmanlı-Rus Savaşı Doğu Cephesinde insan kaynakları seferberliği
Personal resources mobilization in the Eastern Front of 1828-1829 Ottoman-Russo War
  1. Tez No: 551539
  2. Yazar: NİYAZİ KAYAHAN BOYACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEKİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Seferberlik, Osmanlı-Rus Savaşı, II. Mahmut, asâkir-i mansure, Yeniçeri, nefir-i âmm, ücretli savaşçı, Mobilization, Ottoman-Russo War, II. Mahmut, asâkir-i mansure, Janissary, nefir-i âmm (military mobilization), mercenary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
1828 – 1829 Osmanlı-Rus Savaşı Doğu Cephesi'nde İnsan Kaynakları Seferberliği Bu çalışmada 19. Yüzyılda gerçekleşen Osmanlı-Rus savaşlarından biri olan 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda doğu cephesi özelinde insan kaynakları seferberliği aktarılmaya çalışılmıştır. II. Mahmut dönemi ile birlikte askeri ve idari anlamda köklü bir değişim içerisinde giren Osmanlı Devleti'nin verdiği ilk ciddi sınav 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Savaştan kısa bir süre önce Yeniçeri teşkilatı lağvedilmiştir. Düzenli ordunun temelini oluşturacak Asâkir-i Mansure ise henüz kurulmuştur. Askeri yapının değişim içerisinde olduğu bu dönemde Osmanlı Devleti mevcut insan kaynağı çerçevesinde doğu cephesinde bir ordu teşkil edebilmek adına farklı yollara başvurmuştur. Geçmişten bu yana uygulamalarını gördüğümüz ücretli savaşçılık bunlardan biridir. Savaşın Osmanlı topraklarında cereyan etmesinden doğan imkânla merkez, Müslüman tebaasını seferber ederek Nefir-i Âmm askeri toplamıştır. Bunların yanı sıra, Kafkas halkları ve Kürtlerden asker toplayarak orduyu güçlendirme yoluna gitmiştir.
Özet (Çeviri)
Personal Resources Mobilization in the Eastern Front of 1828-1829 Ottoman-Russo War This thesis tries to reveal human resources mobilization at eastern front of 1828-1829 Ottoman-Russo War. This war was the first conflict in Ottoman State after fundamental reforms which began with Sultan Mahmut the Second. Just before the war, Janissary troops had been abolished and Asâkir-i Mansure had just been founded in order to be primary foundation of regular army. In the military reform era, Ottoman State tried different ways to build an army at eastern front. Collecting mercenaries which has been seen since before, is the one of these ways. With the possibility of the war occuring in Ottoman lands, government mobilizied Muslim population and collect Nefir-i Âmm soldier. Besides these, Caucassian folk and Kurdish tribes has been assambled.