Ortaöğretim öğrencilerinin dini tutumlarına din eğitiminin etkisi (İstanbul-Tuzla örneği)
Religious attitude of high school students and the effects of religious education on it. (İstanbul-Tuzla as a sample)
- Tez No: 551571
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Dini Tutum, Din Eğitimi, Attitude, Religious Attitude, Religious Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
“Ortaöğretim öğrencilerinin aldıkları din eğitimi ile dini tutumları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?”sorusunu cevaplamak üzere hazırlanmış bu tez, giriş bölümünü takiben üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tutum ve dini tutum kavramlarının çerçevesi çizilirken, ikinci bölümde araştırmanın başından sonuna kadar izlenen yöntemle ilgili bilgi verilmiştir. 12. Sınıf öğrencileriyle yapılan görüşme ve gözlemlerle elde edilen nitel bulgular araştırmanın üçüncü bölümünde yer almaktadır. Görüşme soruları dini tutumun dört boyutu düşünülerek hazırlanmıştır. Yapılan görüşme ve gözlemlerde duygu boyutunun oldukça canlı olduğu ancak davranış boyutunun zayıf olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin dini tutumlarında en önemli kaynak olarak ailelerini kabul ettikleri görülmüştür. Ayrıca dini tutum değişiminin değerlendirildiği bu son bölümde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeninin dini tutumlara etkisi çeşitli yönlerden incelenmiştir. Konuyla ilgili nicel ve güncel bir çalışmaya olan ihtiyaç da önemli bir bulgu ve öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to answer the issue that whether there is a significant relationship between religious education and religious attitude of high school students and it consists of three sections following the introduction. While the framework of the notions attitudes and religious attitudes were specified in the first part, the method followed from the beginning to the end of the study was stated in the second part. Qualitative results obtained from the interviews and observations of 12th Grade students were addressed in the third part of the study. Interview questions were prepared by considering four dimensions of religious attitude. In the interviews and observations, it was concluded that the emotional dimension was very vivid whereas the behavioural dimension was found to be poor. It was noted that the students accepted their families as the most important source in religious attitudes. In addition, in the last chapter where the change of religious attitude was discussed, the impact of Religious Culture and Ethics Teacher on religious attitudes was evaluated in different aspects. Moreover, the need for a quantitative and updated study regarding this subject was presented as an important result and recommendation of the study.