Assessment on the affective domain of 5th grade English language teaching programme: An ex-post facto study
Yabancı dil ağırlıklı 5.sınıf İngilizce ders öğretim programının duyuşsal alan boyutunun değerlendirilmesi: Bir nedensel karşılaştırma çalışması
  1. Tez No: 551677
  2. Yazar: MURAT GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklara yabancı dil öğretimi, duyuşsal boyut, Yabancı Dil Ağırlıklı 5. Sınıf İngilizce Ders Öğretim Programı, Ex-post facto, Teaching English to young learners, affective domain, 5th grade English language teaching programme, Ex-post facto
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı, Yabancı Dil Ağırlıklı 5. Sınıf İngilizce Ders Öğretim programının duyuşsal alan boyutunu, uygulama sonrasında uygulamaya tabi olan okullar ile tabi olmayan okulların karşılaştırılarak incelemektir. Yöntem: Nicel paradigmayı temel alan bu araştırmada nedensel karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Iğdır ili Merkez ilçe sınırları içerisinde yer alan 47 ortaokulda eğitim gören 1803 öğrenci arasından kolayda örnekleme metodu ile 7 okul arasından seçilmiş olan 366 ortaokul 5. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Programın duyuşsal alan boyutunun incelenmesi için Şad (2011) tarafından geliştirilen“Çocuklara Yabancı Dil Öğretiminin Duyuşsal Hedefleri Ölçeği”kullanılmıştır. Yabancı dil derslerindeki öğretim etkinliklerinin ne sıklıkla yapıldığını ölçmek için ise yine Şad (2011) tarafından geliştirilen“Yabancı Dil Öğretim Etkinlikleri”ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları, duyuşsal alan boyutunda, Yabancı Dil Ağrılıklı 5. Sınıf programının uygulandığı okullar ile uygulanmayan okular arasında anlamlı bir farklılık olmadığını göstermektedir; öğrenciler yabancı dil derslerine ve yabancı dil öğrenmeye yönelik yüksek düzeyde olumlu tutuma sahiptir. Yabancı dil derslerinde yapılan etkinlikler incelendiğinde ise, daha çok öğretmen merkezli etkinliklerin yapıldığı sonucuna varılmıştır. Sonuç: Bulgulardan hareketle, İngilizce dersine yönelik duyuşsal yönde öğrencilerin tutumunda ders saat sayısındaki farklılığın belirleyici bir etken olmadığı sonucuna varılabilir. Bununla beraber, İngilizce eğitiminde yoğunlukla öğretmen merkezli etkinliklerin yoğunluğuna rağmen öğrencilerin İngilizceye yönelik olumlu tutuma sahip olmaları başka muhtemel faktörlerin süreç içerisinde önemli bir rol üstlendiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this study is to determine whether 5th grade students who have got 5th grade English Language Teaching Programme score differently than the 5th grade students who have not regarding four dimensions of affective domain in terms of certain variables. Method: Following quantitative research paradigm, this study moved on Ex-Post Facto research design. The sample of the study was 366 5th grade students from 7 schools selected through convenience sampling from 1803 students in 47 secondary schools in Iğdır.“The Scale of Affective Objectives of Teaching English to Young Learners”developed by Şad (2011) was used to assess 5th grade English language teaching programme in terms of affective domain by comparing pilot schools and regular schools. Besides,“Foreign Language Teaching Activities Scale”by Şad (2011) was the other data collection tool used to explore what sorts of teaching activities, teacher or learner centered, are used in schools in order to provide deeper understanding about affective domain of the programme. Results: The results of the study show that there is no significant difference between 5th grade students who have got 5th grade English Language Teaching Programme and the 5th grade students who have not regarding four dimensions of affective domain in terms of certain variables; students in both pilot and regular schools have a high level of positive attitude towards English language learning. According to results, besides, teacher-centered activities as teaching activities are commonly used in schools. Conclusion: On the basis of results, it is concluded that the number of class hours is seemingly not a principal factor in changing affective components of attitudes towards English language teaching. Besides, the fact that, despite the frequency of teacher-centered activities, students are still motivated enough to learn a foreign language suggests there might be some other factors effective in positive attitude of 5th graders.