Cumhuriyet Dönemi Türkiye'si akademik tefsir çalışmalarında nesh meselesine teorik ve pratik yaklaşım: Süleyman Ateş ve M. Sait Şimşek örneği
Question Period abrogation Republic of Turkey of the academic studies commentary theoretical and practical approach: Süleyman Ateş and M. Sait Şimşek
- Tez No: 551715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Nesh, Nâsih, Mensûh, Süleyman Ateş, M. Sait Şimşek, Republic Period, Abrogation, Nasih, Nullified, Süleyman Ateş, M. Sait Şimşek
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Cumhuriyet Dönemi ülkemiz akademyasında nesh meselesine yaklaşımı incelediğimiz bu çalışmamız önsöz ve üç ana kısımdan oluşmaktadır. Girişte çalışmamıza dair araştırmanın konusunu, amacını, kaynaklarını ve yöntemini, medreselerin kısa tarihini, Cumhuriyet Dönemi din eğitiminin serencamını ve ilahiyat akademisinin gelişimini ele aldık. Bununla birlikte ülkemiz akademi alanında neshe dair yapılan müstakil çalışmaları, doktora tezleri, yüksek lisans tezleri ve makaleleri kaynakça usulüne göre vermeye özen gösterdik. Süleyman Ateş ve M. Sait Şimşek'in hayatları, çalışmaları ve akademideki yerlerini aktarmaya gayret ettik. Birinci bölümde Süleyman Ateş ve M. Sait Şimşek'in nesh konusuna dair müstakil te'lif eserlerinde teorik tespitlerini, tarihsel arka planına dair görüşlerini, neshi savunanların delillerine yaklaşımlarını ve neshin imkânını ele aldık. İkinci bölümde ise Süleyman Ateş ve M. Sait Şimşek'in teorik tespitlerinin yine te'lif eser olan“Yüce Kur'an'ın Çağdaş Tefsiri”ve“Hayat Kaynağı Kur'an”isimli tefsirlerinde pratik yansımalarını ve yaklaşımlarının kavramsal çerçevesini tespit etmeye ve neshe konu âyetleriusûl açısından değerlendirmelerine yer vermeye gayret ettik. Sonuç bölümü ile çalışmamızı nihâyetlendirdik.
Özet (Çeviri)
This work which we search approaching to the question of abrogation in our country's academy in the Republic period consists of abstract and three main courses. We discuss about subject, aim, sources and method of the research and short history of madrasah and consequences of religious education in the Republic period and progress of theology academy. Besides, we are attentive to give independent practises related to abrogation, doctoral dissertations, postgraduate dissertations and articles in the order of the bibliography. We made an effort to convey Süleyman Ateş and M. Sait Şimşek's lives and works and duties in the academy field. In the first course, we deal with Süleyman Ateş and M. Sait Şimşek's theorical determinations in self contained copywrite work related to abrogation, views as to historical backg round, approachings to abrogations-supporters' proofs and its possibility. In the second course, we made an effort to confirm practical reflection and approachings of their theorical determinations in the comments named“Holy Koran's Contemporary Gloss”and“Lifesourse Koran”, and to give a place to the appreciations to the ayahs related to the abrogation in terms of manner. We bring an end to our search related to conclusion course.