Korku ve bilinçaltı imgelerinin batı resim sanatına yansımaları
Reflections of the fear and subconscious images in westernpainting
  1. Tez No: 551808
  2. Yazar: FATMA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN KIYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, Bilinçaltı, Avrupa Resim Sanatı, 20. yüzyıl, Figür, Fear, Subconscious, European Art, 20th Century, Figure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Pek çok yerde karşımıza çıkan korku duygusu; çeşitli uyarımların fark edilmeden insan zihnine yerleşmesiyle birlikte bilinçaltını oluşturarak bir dışavurum öğesi halinde yüzeye aktarılmasına olanak sağlamaktadır. Dolayısıyla her insanın yaşadığı alana mensup bir bilinçaltı oluşumunun kaydedildiği görülür. Çağlar boyu farklı estetik anlayışlarla resim sanatına konu olan insan figürü ve onun duygusal özelliklerinin çeşitli yönlerle ele alındığı görülmüştür. Araştırmada elde edilen bulgulara göre insan yaşamının kaçınılmaz bir gerçeği haline gelen korkunun, bazı dönemlerde ve birtakım sanatçılar tarafından ele alındığı tespit edilmiştir. Söz konusu resimlerin çoğunda korku ve bilinçaltı imgelerinin ortaya çıkartılmış olduğu gözlemlenmektedir. Bu durum geçmişten günümüze süregelen dini nedenler, savaşlar, salgın hastalıklar, kriz dönemleri, enflasyon, ekonomik buhran, ayaklanmalar, atom bombası saldırısı gibi pek çok olayın korku ve bilinçaltı imgeleriyle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Araştırmada korku ve bilinçaltı imgelerinin farklı dönemlerde çeşitli isimler tarafından kullanılması ve estetik anlayışlarına bıraktığı etkileri incelenmiştir. Böylece ortaçağ dönemindeki düşünce yapısından başlayıp 20. yüzyıla kadar uzanan bu sürecin farklı sanatsal anlayışlar tarafından konu edilip tekrarlandığı gerçeği aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been observed that the human figure and its emotional characteristics, which are the subjects of painting art with different aesthetic understandings in the ages, are handled in various ways. According to the findings obtained in the research, it has been determined that the fear, which has become an inevitable reality of human life, has been handled by some artists and some periods. In many places a sense of fear emerging; allows the various stimuli to be transmitted to the surface in the form of an expression by creating subconsciousness by being placed in the human mind without being noticed. It is therefore seen that a subconscious formation belonging to the area where every human being lives is recorded. It has been observed that in most of the pictures, fear and subconscious images are revealed. It is thought that this may be related to the fear and subconscious notions of many elements such as the ongoing religious causes, wars, epidemics, crisis periods, inflation, economic upheaval, revolts, atomic bomb attack. The research will examine the effects of fear and subconscious images on different aesthetic names and their aesthetic conception. Thus, it will be tried to illuminate the fact that this process, starting from the thought of the medieval period and extending to the 20th century, is repeated and subject to different artistic understandings.