Kriz iletişiminin marka ve itibar yönetimi açısından değerlendirilmesi: Torku süt krizi
Evolution of crisis communication in terms of brand and reputation managment: Torku milk crisis
  1. Tez No: 551887
  2. Yazar: MELTEM NERMİN BOYACI ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜBERRA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, kriz iletişimi, kriz yönetimi, kriz iletişim teorileri, marka yönetimi, itibar yönetimi, paydaşlar, içerik analizi, sosyal medya, Crisis, crisis communication and management, crisis communication theories, brand management, reputation management, shareholders, content analysis, social media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Krizler beklenmedik anda, aniden ortaya çıkan ve markalar için tehdit oluşturan unsurlardır. Markalar krizi yönetebilmek adına hızlı harekete geçmesi, yalan haberler ortaya çıkmadan basın açıklamasında bulunması ve stratejik bir plan oluşturarak krizi kontrol altına alması gerektirmektedir. Ancak kriz marka tarafından iyi yönetilirse markası ve itibarı açısından durumu fırsata da çevirebilir. Her kriz olumsuz algılanmamalıdır. Marka için hedef kitlesi ve paydaşları ile arasındaki iletişim iyi olmalıdır. Hedef kitlesi kriz durumlarında markaya destek olabilir. Araştırma Torku markasına ilişkin süt krizi ile ilgilidir. Araştırma sorum, kriz yönetiminin marka, itibar ve paydaşları nasıl etkilediğidir. Bir tüketici Torku markalı sütün patladığına dair video yayınlayarak bunu Torku'nun diğer tüketicileri tarafından görmesini sağlamıştır. 1 Kasım 2018 tarihinde gerçekleşen olaya Torku 3 Kasım 2018 tarihinde kendi sosyal medya hesaplarında kamuoyu açıklaması yapmıştır. Kamuoyu açıklamasına paydaşları tarafından gelen yorumlar olumlu-olumsuz ve nötr olarak içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. İnternet gazeteleri, sosyal medya hesapları, Torku ile ilgili şikayet gelen siteler incelenmiş araştırmaya sunulmuştur. Vaka, kriz iletişimi teorileri açısından açıklanmaya çalışılmış, marka ve itibar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Krizin hedef kitlesi tarafından nasıl karşılandığı ve sonuç kısmında neler yapılabilir üzerine durulması gerektiği sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Crisis are the factors which occur unexpectedly and cause a threat for brands. Brands need to take rapid action to manage the crisis to take a press relase before the false news, and to create a strategic plan to control the crisis. If the crisis is well managed by the brand, it may turn the situation into an opportunity in terms of its brand and reputation. Every crisis should not be percieved negatively. For the brand, communication between its target audience and share holders should be transparent. The target audience can support the brand in times of crisis. This research is about the milk crisis of Torku. My research question is about how crisis management affects brand, reputation and stakeholders. A consumer has posted a video and allowing other consumers to see it. On November 3, 2018, Torku made on announcement about this incident which occurred on November 1, 2018. The comments received by shareholders to the public discourse are evaluated positively, negatively, and neutrally by content analysis method. Online newspaper social media accounts and complaints about Torku have been reviewed and presented in the research. How the crisis is addressed by the target group and what should be done in conclusion part are presented.