Kavramsal sanatta özgün baskının yeri ve kentsel dönüşüm teması
The place of original print in conceptual art and the theme of urban transformation
  1. Tez No: 551906
  2. Yazar: ZEYNEP DİCLE KAYMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL KARA
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Özgün Baskı Sanatı, Kavramsal Sanat, Kentsel Dönüşüm Teması, Dijital Sanatsal Baskı, Original Printing, Conceptual Art, Theme of Urban Transformation, Digital Art Printing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
“ Kavramsal Sanatta Özgün Baskının Yeri ve Kentsel Dönüşüm Teması”isimli eser metni çalışmasında Özgün Baskı Sanatları ve kavram sanatında özgün baskının nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Benzer sorgulamalarda bulunan sanatçı örnekleri, sanat tarihi ile ilişkili zengin bir metin ortaya koyar. Buna paralel kentsel dönüşüm teması üzerine kurguladığım dijital baskı eserlerim açıklanmıştır. Kavramsal sanat, özgün baskı ile doğrudan ilişkilidir. Kavramsalcılığın disiplinler arası çalışma prensibi hatırlanırsa, özgün baskı teknikleri de bunlardan biri olacaktır. Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Sol LeWitt, John Baldessari 'nin baskı eser örnekleri incelenir. Bu inceleme kendi eserlerimi sanat tarihi ile ilişkilendirmede ve analiz etmede yardımcı olacaktır. Kendi eserlerimde kentsel dönüşüm teması ele alınır. Değişen kent imajı ve kent yaşamı üzerine bir anlam yaratma çabası taşırlar. Doğal ve yeşil çevrenin azalması, tek tip yaşam standartları, betonarme yapıların doğaya olumsuz etkileri bir kentli gözüyle anlatılır. İnsanın ihtiyaçlarından uzaklaşan, sermayenin amaçları doğrultusunda şekillenen kent manzarası ve kent yaşamını aktarılır. İzleyicide duygusal bir tepkiden çok sezgisel bir süreç başlatmak ister. Amaç bir kuram, kavram oluşturmak yerine var olanı yorumlamak, anlam katmak, tekrar kavramsallaştırmaktır. Dijital sanatsal baskının tercih nedeni fotoğraf ya da eskizler üzerinde hızlı düzenleme, çok seçenekli renk skalası ve çalışma alanı sunmasıdır. Diğer sanatsal ifade araçları litografi ve monobaskıdır. Özellikle litografi tekniği, çağdaş bir fikri geleneksel bir teknikle deneyimleme imkanı sunmuştur. Eser metni, elde edilen kazanımlar ile son bulur.
Özet (Çeviri)
In the study named The Place of Original Print in Conceptual Art and the Theme of Urban Transformation is examined Original Print Art and how original print is used in conceptual art. Examples of artists in similar questions reveal a rich text related to the history of art. In parallel, my digital print works on urban transformation theme are explained. Conceptual art is directly related to the original printing. If the interdisciplinary working principle of conceptualism is remembered, the original printing techniques will be one of them. Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Sol LeWitt, John Baldessari's the print samples are examined. This review will help me to relate and analyze my works with the history of art. In my own works, the theme of urban transformation is discussed. They try to create a meaning about the changing urban image and city life. Reduction of natural and green environment, uniform living standards, the negative effects of reinforced concrete structures to nature are explained by an citizen's eye. To be able to transfer the city landscape and city life, which is shaped by the aims of capital, away from the needs of man. It wants to begin in the audience an intuitive process rather than an emotional response. The aim is to interpret, add meaning, and conceptualize what exists instead of creating a theory. The digital artistic printing is preferred because it offers the possibility of editing on photographs or sketches, a multi-choice color scale and a working area. Other instruments of artistic expression are lithography and monoprint. Especially the lithography technique has provided the opportunity to experience a contemporary idea with a traditional medium. The text ends with results obtained.