2001 sonrası Afganistan'da sivil toplum kuruluşları: Afganistan sivil toplum forumu örneği
Non-govermental organization in Afghanistan after 2001: Afghanistan civil society forum example
- Tez No: 551934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Sivil toplum, Devlet, İktidar, Siyaset, Afghanistan, Civil society, State, Power, Politics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Afganistan'ın tarihini ve sosyo-kültürel yapısını incelediğimiz zaman, şuralar (konseyler) ve“Jirga”lar ülkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla Afganistan'da sivil toplum, şura ve“Jirga”çerçevesinde çok eski zamanlardan itibaren geleneksel biçimde varlığını göstermiştir.“ Jirga”lar tarih boyunca sosyal ve siyasal alanda önemli roller oynamıştır. 2001 yılından önceki dönemlerde sivil toplum kuruluşları, geleneksel bir statüye sahip ve resmiyete geçmemişken, 2001'den sonraki dönemlerde modern bir statüye sahip olan bugünkü anlamıyla oluşmuşlardır. Diğer bir ifadeyle, sivil toplum terimi bugünkü anlamıyla ilk kez 2001 yılından sonra Afganistan'ın siyasal ve sosyal alanına girmiştir. Demokratik değerler üzerine kurulan yüzlerce sivil kuruluş yeni siyasi yönetimde ardı ardına kurulmaya başlamıştır. Öte yandan çalışmada ele alınan Afganistan Sivil Toplum Forumu (AFSTF) 29 Kasım - 2 Aralık 2001 tarihleri arasında Almanya'nın Bad Honnef kentinde, Afganistan'ın siyasi temsilcilerinin katıldığı Bon konferansıyla paralel olarak düzenlenen bir konferansta gündeme gelmiştir. Konferans'a aralarında gençlerinde olduğu kadın ve erkeklerden oluşan 76 sivil toplum aktivisti katılmıştır. Konferans'ta Afganistan'da sivil toplumun geleceği, Afganistan'ın yeniden inşa edilmesinde sivil toplumun konumu ve sivil toplum kuruluşları arasında bir diyalogun başlatması gibi konular değerlendirildikten sonra,“Afganistan Sivil Toplum Forumu”nun kurulması kararı alınmıştır. Bu kapsamda, Mart 2002'de AFSTF'nun ilk ofisi başkent Kabil'de açılmıştır. Bu kapsamda hazırlanan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde teorik olarak sivil toplum kavramının tanımı, tarihçesi ve sivil toplumun devlet, iktidar ve siyasetle olan ilişkisi ele alınmıştır. İkinci bölümünde, Afganistan'da sivil toplumun tarihsel gelişimine odaklanmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, Afganistan Sivil Toplum Forumu'nun tarihçesi, idari yapısı, çalışma alanları ile devlet, iktidar ve siyasetle olan ilişkisi üzerine durulmuştur.
Özet (Çeviri)
After evaluating the history and social-cultural structure of Afghanistan, it appears to be as a country of“Jirgas (councils). Civil society has traditionally been present at the framework of ”Jirgas since ancient times.“Jirgas have been playing an important role in the social and political spheres throughout history. Although in the years before 2001 the civil society organizations owned traditional status and did not have official structure, they have had modern status today. It means that 2001 was the starting point for the term (civil society) playing its role in the political and social spheres of Afghanistan. Right after or under the new democratic administration, hundreds of civil society organizations have been established consecutively. In the parallel with ”Afghanistan Civil Society Forum (AFCSF)“ held in Bad Honnef, Germany on 29 November 2 December 2001, the political representatives of Afghanistan participated in the Bon conference. Seventy-six civil activists including women and men and young people participated in the conference. Besides they discussed on the issues such as the future of civil society in Afghanistan, the position of civil society in the reconstruction of Afghanistan and dialogue among civil society organizations, they decided to establish the Afghanistan civil society forum. As a result, its first office was opened in the capital Kabul in March 2002. Considering the above discussions, this study consists of three parts. The first part, theoretically, covers definition, history and the relationship of civil society with the state, power, and politics. In the second part, this study focuses on the historical development of civil society in Afghanistan. In the third part, this study examines ”The Afghanistan Civil Society Forum" history, administrative structure, working areas, its relations with the state, power, and politics.