Kavaâid-i Lisâni Osmanî: Nahiv/Ömer Sıdkı (Metin-inceleme-terimler sözlüğü)
Kavaâid-i Lisâni Osmanî: Nahiv/Ömer Sıdkı (Text-examination-glossary)
  1. Tez No: 552003
  2. Yazar: SÜHEYLA AYTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN SUZİ TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dili, gramer, Kavaid, Turkish language, grammar, Kavaid
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Çalışmamıza konu olan eser, Osmanlı Türkçesi döneminde yazılmış bir gramer kitabıdır. 1894 (H.1311 ) yılında İstanbul „da askerî rüştiye ve idadîlerde okutulmak üzere üsteğmen Ömer Sıdkı tarafından kaleme alınmıştır. Eserimiz Kavaid- i Lisan-i Oãmanî‟nin ikinci bölümü olan“Nahiv”dir. Eser Kavaid kitaplarından Nahiv kısmını oluşturduğu için muhtevası, askeri lise öğrencilerine dönemin Türk Diline ait yapı ve cümle bilgilerini öğretmeyi amaçlamıştır. Çalışmamıza konu olan eserimiz Kavaid-i Lisan- ı Osmani adlı eserin ikinci kitabı Nahiv kısmı olmakla beraber İslami Araştırmalar Merkezinden 093690 no ile kayıtlı matbuu bir eser olarak alınmıştır. Bu eserin tez çalışmamıza konu olarak seçilmesinin sebebi, öncelikle eserin Osmanlı Türkçesi ile yazılmış olması nedeni ile günümüz Türkçesine çevrilmemiş olması ve söz konusu eserin daha önce hiçbir bilimsel çalışmaya konu olmamasıdır. Bu çalışmada söz konusu eseri, Türkoloji camiasına kazandırıp gün yüzüne çıkarmak için böyle bir çalışma içerisine girmemize vesile olmuştur. Çalışmamızda eseri öncelikle günümüz Türkçesine çevrilmiş daha sonra metin çeviri ve yazı işaretleri ile günümüz Latin kökenli Türk alfabesine aktarılmış ve eserin 27 ana ders başlıkları altındaki konular incelenerek esere ait bir terimler sözlüğü hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is a grammar book written in Ottoman Turkish. In 1984 (H. 1311) he was drafted by the lieutenant Ömer Sıdkı to be educated in military schools and demonstrations in Istanbul. Our woek is the second (Nahiv) part of Kavaid-i Lisan-i Osmanî. The aim of this course is to teach the structure and sentence knowledge of Turkish language to military high schol students. The second book of the book Kavaid-i Lisan-i Osmanî, which is the subject of our study, was taken as a work of Nahiv, although it was a work of Islamic Studies Center 093690. The reason why this work is chosen as the subject of our thesis is primarily due to the fact that the work was written in Ottoman Turkish and it was not translated into modern Turkish. In this study, his work was first translated into Turkish and then the text was transcribed and the subject‟s topics under 27 main titles were examined and a glossary of terms was prepared.