Arslan Koyçiyev'in 'Ayta Bar Menin Kebimdi' adlı eseri üzerine bir dil incelemesi (Aktarma-inceleme)
A language analysis of Arslan Koychiev's work called 'Ayta Bar Menin Kebimdi' (Transfer-examination)
- Tez No: 552004
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSİNE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırgız Türkçesi, Kırgız Edebiyatı, Arslan Koyçiyev, Dil İncelemesi, Aktarım, Kirghiz Turkhish, Kirghiz Literature, Arslan Koychiev, Language Analysis, Translation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 481
Özet
Çalışmamızda Modern Kırgız Edebiyatının önemli yazarlarından olan Arslan KOYÇİYEV'in tarihî roman türündeki Ayta Bar Menin Kebimdi adlı eserinin Türkiye Türkçesine aktarımı ve roman üzerine bir gramer incelemesi yapılmıştır. Çalışmamızın giriş bölümünde, Kırgız romancılığının gelişimi, Arslan Koyçiyev'in hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgiler sunulmuştur. Çalışmamızın birinci bölümünde romanın Kırgız Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır. İkinci bölümünde ise roman ses, şekil ve cümle bilgisi bakımından incelenerek yazarın dili ve metinden alınan örnekler bağlamında Kırgız gramerinin ana hatları verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this analysis, a grammar research has been made on Arslan Koychiev's historical novel Ayta Bar Menin Kebimdi, on its translation into Turkey kind of Turkish language, who is one of the most important authors of Modern Kirghiz literature. In the introduction of our analysis progress of Kirghiz novel, Arslan Koychiev's life and his literature have been presented. In the first part of our analysis, the translation of the novel from Kirghiz Turkish to Turkey's Turkish has been examined. In the second part, the novel has been examined in terms of voice, type and grammar, the voice of the author and by sampling sentences from the novel, the outline of grammar of Kirghiz has been given.