Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme (ATBÖ) yaklaşımının fen bilimleri dersinde öğrencilerin akademik başarısına ve tutumuna etkisi
The effect of argumentation based science learning (ABSL) approach on students' academic achievement and attitutes in science
- Tez No: 552022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA AYŞE KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme (ATBÖ), Dünya ve Evren, Akademik başarı, Fen dersine yönelik tutum, Öğrenci görüşleri, Öğretmen Görüşleri, Argumentation Based Science Learning, World and Universe Academic achievement, Attitude Toward Science, Student Views, Teacher Views
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı; 6. sınıf Dünya ve Evren ünitesinde Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme (ATBÖ) yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarına, fen dersine yönelik tutumlarına ve öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına etkisini incelemektir. Çalışmanın bir diğer amacı da ATBÖ yaklaşımı ile ilgili olarak öğretmen ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir. Bu çalışmanın uygulamaları, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında Konya'da bulunan ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Selçuklu Mustafa Hotamışlı İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrenim gören 32 öğrenci ve bir Fen Bilimleri öğretmeni ile yürütülmüştür. Uygulamanın yapıldığı iki şubeden biri deney (n=19) diğeri kontrol (n=13) grubu olarak seçilmiştir. Uygulama beş hafta sürmüştür. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Veri toplamak amacıyla öğrencilere başarı testi ve tutum ölçeği uygulanmış; öğrenci ve öğretmenlerin ATBÖ yaklaşımına yönelik görüşlerini belirlemek için yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler SSPS paket programında Mann-Whitney-U, Friedman ve Wilcoxon testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Uygulama sonuçlarını desteklemek amacıyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Doküman incelemesinden elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ATBÖ yaklaşımının, öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkilediği ayrıca öğrendikleri bilgilerin daha kalıcı olmasını sağladığı, fen dersine yönelik tutumlarında ise bir değişiklik meydana getirmediği sonucuna varılmıştır. Öğrenci ve öğretmen görüşleri incelendiğinde ise; ATBÖ yaklaşımının öğrencilerin derse katılma isteklerini arttırdığı, kendilerini ifade etme becerisi kazandırdığı, özgüvenlerini ve sorgulama becerilerini geliştirdiği, öğrencilere birbirlerinden öğrenme fırsatı sunarak aralarındaki etkileşimi attırıp akran öğrenmeyi teşvik ettiği sonucuna ulaşılmıştır. ATBÖ yaklaşımının öğrencilerin başarılarının artmasını sağlaması ve kalıcı bilgiler öğrenmelerine fırsat tanıması sebebiyle, yaklaşımın fen derslerinde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of the Argumentation based Science Learning (ABSL) approach applied at 6th grade Our World and Universe unit on students' academic achievement, attitudes and the persistence of information they learn compared to the classroom where the traditional method is applied. Another aim of the study is to determine teacher and student opinions in relation to the ABSL approach. The practices of this study were carried out with 34 students and one science teacher at Selçuklu Mustafa Hotamışlı İmam Hatip Middle School affiliated to the Ministry of Natıonal Educatıon in Konya during 2015-2016 academic year. One of classes in which the applicatıon was made was selected as the experimental group (n=19) while the other class was selected as control grup (n=13). The application lasted for five weeks. In this study, a mixed method using both quantitative and qualitative research methods is used. Achievement test and attitude scale were used as data collection tools in addition to semi-structured interviews conducted to find out the perspectives of the students and teacher. Quantitative data obtained from the study were evaluated using the Mann-Whitney-U, Friedman and Wilcoxon tests in the SPSS package program. Interviews were analyzed wiith descriptive analysis technique. As a result of the study, the ABSL approach positively affected students' academic achievement in comparison with the traditional method and made the information more permanent but did not bring about change in their attitudes toward science at sixth grade Our World and Unıverse unit. When the opinions of students and teacher were examined it was concluded that the ABSL approach increased the students' willingness to participate into the course, gave them the ability to express themselves, developed their self-confidence and questioning skills, and gave students the opportunity to learn from each other and encourage socialization. It is recommended that the approach should be used in science courses, since the ABSL approach gives students the opportunity to increase their success and learn permanent information.