Felsefe tarihi bağlamında Albert Camus'de bedensel-felsefi intihar ve başkaldırı
Physical-philosophical suicide and also in Albert Camus in the context of philosophy history
  1. Tez No: 552026
  2. Yazar: ZEHRA SELVA DUYKOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Albert Camus, Existentialism, Physical Suicide, Philosophical Suicide, Revolt
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra, özellikle ikinci dünya savaşının da etkisiyle dünyada büyük değişimler meydana gelmiş, günümüze kadar olan süreçte ise savaşlar ve teknolojik gelişmelerin zorunlu bir sonucu olarak insanların yaşam şartlarında ve kavramlara bakış açılarında farklılaşma olmuştur. Dolayısıyla bu dönemde ortaya çıkan Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) felsefesi de içinde bulunduğu durum nedeniyle bunalımlı konuları içeren bir felsefi akım olmuştur. Bu akımda insan varoluşu temelde olmak üzere; özgürlük, dünyaya fırlatılmışlık, sorumluluk, absurde (saçma), intihar gibi konular hâkim olmuştur. Bu konular üzerine yoğunlaşmış filozoflardan biri ise şüphesiz, Albert Camus'dür. Camus; yaşamın, yaşanmaya değer olup olmadığı konusunda yargıya varmanın, felsefenin temel problemine cevap vermek olduğunu vurgulamıştır. Bu bağlamda, önemli bir felsefi problem varsa o da intihardır, demiştir. Hayatın her alanında karşımıza çıkan saçma kavramının üzerinde duran filozof, bunun sonucunda ortaya çıkan bedensel ve felsefi intihar konularına değinmiş ve farklı yorumlar getirmiştir. Bu kavramlara ilişkin düşünceleri ışığında üçüncü bir yol olarak başkaldırı kavramını gündeme getirecek olan filozofun amacı insan yaşamının önemini vurgulamak ve saçma kavramına direnmektir. Bu çalışmada, çağlar boyunca farklı şekillerde gündeme gelen bedensel - felsefi intihar ve başkaldırı gibi kavramlar ele alınıp, karamsar bakış açısının hayatı anlamlandırma noktasında değişimi incelenecektir. İnsanın, yine kendi kendisinin anlamları oluşturduğunun fark edilmesi hedeflenmektedir. Anahtar Kelimler: Albert Camus, Varoluşçuluk, Bedensel İntihar, Felsefi İntihar, Başkaldırı.
Özet (Çeviri)
After the second half of the twentieth century, especially due to the effects of the second world war, great changes took place in the world, and in the process up to the present day, there has been a difference in people's view of living conditions and concepts as a result of wars and technological developments. Therefore, the philosophy of Existentialism that emerged in this period has been a philosophical movement that includes depressed subjects due to its situation. In this movement, human existence is basically; freedom, ejection to the world, responsibility, absurd, suicide dominated issues such as. One of the philosophers who concentrated on these subjects is of course, Albert Camus. Camus; He emphasized that judging as to whether life is worth living is to answer the fundamental problem of philosophy. In this context, if there is an important philosophical problem, it is suicide. The philosopher who emphasized the concept of absurdity in every field of life, touched on the issues of bodily and philosophical suicide and brought different interpretations. The aim of the philosopher, who will bring up the concept of rebellion as a third way in the light of his thoughts on these concepts, is to emphasize the importance of human life and to resist the concept of absurdity. In this study, we have come up with different ways throughout the ages concepts such as physical - philosophical suicide and rebellion will be discussed and the change of pessimistic point of view of life will be examined. It is aimed to realize that human beings create their own meanings again.