Sağlık yöneticilerinde örgütsel değişim sinizmi: Nitel bir araştırma
Organizational change i̇n health executives: A qualitative research
- Tez No: 552085
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Örgütsel Değişim, Örgütsel Değişim Sinizmi, Change, Organizational Change, Organizational Change Cynicism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı; güçlü rekabetin yaşandığı, değişimin süreklilik arz ettiği çevre koşulları içerisinde yer alan örgütlerin varlıklarını sürdürebilmeleri açısından büyük önem taşıyan örgütsel değişimi ve bu değişime yönelik tutumların toplamıyla ortaya çıkan örgütsel değişim sinizmini farklı boyutlarıyla ele alarak incelemektir. Bu kapsamda Konya ilinde bulunan iki hizmet sektörünün değişim karşısındaki tavırları yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu amaca yönelik olarak yapılan çalışmada veriler; hastane yöneticilerine görüşme tekniği uygulanarak elde edilmiştir. Yöneticilerin değişim süreçlerine yönelik davranışları nitel yöntemlerle ortaya konmaya çalışılmıştır. Konya ilinde yer alan kamu hastanesi ve tıp fakültesi hastanesinde görev yapmakta olan yirmi adet yönetici ile yapılan görüşmeler sonucunda; her iki kurumun da değişim faaliyetleri içinde bulundukları ve değişimi gerçekleştirirken çalışanlarına gerekli bilgi ve eğitim olanaklarının sağlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Kurumların adil olma ve ödüllendirme sistemleri ile ilgili kendilerini revize etmeleri gerektiği sonucunu çıkarmak da mümkündür. Ayrıca kurumlarda değişim kararlarının yönetim ağırlıklı olduğundan yola çıkılarak merkezi yönetim anlayışının hakim olduğu da dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; The aim of this study is to examine the organizational change and the change in organizational change which is very important in terms of sustaining the existence of the organizations within the environmental conditions in which the strong competition is experienced and the continuity of change. In this context, it has been tried to interpret the attitude of two service sectors in the province of Konya. In this study, the data; It was obtained by using interview technique. It has been tried to reveal behaviors of managers about change processes by qualitative methods. As a result of the interviews conducted with twenty executives working in the public hospital and medical faculty hospital in the province of Konya; it is concluded that both institutions are engaged in change activities and that the necessary information and training opportunities are provided to their employees. It is also possible to conclude that institutions need to revise themselves regarding fairness and reward systems. In addition, it is noteworthy that central government approach is dominant in the context of change management in institutions.