Örgütsel sinizmin iş erteleme ve sanal kaytarma üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research on determining the impact of organizational cynicism on procrastination and cyberloafing
  1. Tez No: 552139
  2. Yazar: OYA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE CİNGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sinizm, örgütsel sinizm, iş erteleme, sanal kaytarma, Cynicism, organisational cynicism, procrastination, cyberloafing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Örgütlerin, belirlenen amaç ve hedeflerine ulaşmaları noktasında, işgörenlerin örgüt içindeki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi önem arz eden bir konu haline gelmiştir. Örgüt tarafından istenmeyen olumsuz işgören tutumlarından biri olan örgütsel sinizm kavramı, işgörenin örgüte karşı güvensizlik ve adaletsizlik gibi duygularını içermektedir ve çeşitli örgütsel çıktıları da etkilemektedir. Bu çıktılardan ikisi ise iş erteleme ve sanal kaytarma kavramlarıdır. İş erteleme davranışı, çalışma ortamında işlerin nedensiz olarak daha sonraki bir zamanda yapılması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Sanal kaytarma ise, çalışma saatleri boyunca işverenin internet olanaklarını kişisel faaliyetler için kullanma şeklinde tanımlanmaktadır. Bu kapsamda bu tez çalışmasının temel amacı örgütsel sinizm, iş erteleme ve sanal kaytarma kavramlarını açıklayarak örgütsel sinizmin, iş erteleme ve sanal kaytarma üzerindeki etkisi tespit etmektir. Bu amaçlara ulaşabilmek için telekomünikasyon sektöründe çalışan 210 işgören üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, örgütsel sinizmin ve boyutlarının, iş erteleme ve sanal kaytarma davranışlarını pozitif yönde etkilediği, değişkenler arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada örgütsel sinizm, iş erteleme ve sanal kaytarma düzeylerini azaltmak isteyen işletme yöneticilerine ve bu konuda çalışma yapmayı isteyen araştırmacılara yönelik bir takım önerilerde de bulunulmuş ve çalışmanın bazı kısıtları olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluating the attitudes and behaviors of employees within the organization has become an important issue in terms of reaching the goals and objectives of the organizations. The concept of organizational cynicism, which is one of the undesirable negative employee attitudes of the organization, includes feelings of insecurity and injustice towards the organization and it also affects various organizational outcomes. Two of these outputs are work procrastination and cyberloafing. Procrastination behavior occurs as; in the working environment work done at a later time without any reason. Cyberloafing is defined as use of employer's internet facilities during the working hours for personal activities. In this context, the main objective of this thesis is to explain the concept of organizational cynicism, procrastination and cyberloafing, and to determine the effect of organizational cynicism on both procrastination and cyberloafing. In order to achieve these objectives, surveys were conducted on 210 employees working in the telecommunication sector. As a result of the analyzes, it has been determined that organizational cynicism and its dimensions positively affect procrastination and cyberloafing behavior and also positive and significant relationships between the variables were found out. Some recommendations were made for managers who want to decrease organizational cynicism, procrastination and cyberloafing, and researchers who will study on this domain in the future. Also, it was expressed that study had some limitations.