Sıtkı Gülle'nin Kur'ân-ı Kerim okuma ve kıraat ilmindeki yeri
The place of Sitki Gülle in recitation of Quran and science of qira'at
  1. Tez No: 552144
  2. Yazar: NURULLAH ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sıtkı Gulle, Haseki Education Center, Istanbul University, Tajwid, Qiraat, Qiraat Scientific Education, Ashara, Taqrib
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
“Sıtkı Gülle'nin Kur'ân-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmindeki Yeri”isimli bu çalışma Giriş ve Sonuç hariç üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kıraat ilminin genel bir çerçevesi çizilmeye çalışılmış, Kur'an ve kıraat çalışmalarının Türkler arasında ne zaman başladığına ve Cumhuriyet sonrası dönemden 1970'li yıllara kadar Türkiye'de Kur'an ve kıraat eğitim ve öğretiminin durumuna kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde Sıtkı Gülle'nin yaşadığı dönem, hayatı, ahlaki kişiliği, eserleri ve talebeleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Sıtkı Gülle'nin tecvid, kıraat ve diğer ilim dallarına ait görüşleri ile Kur'an tavrı, verdiği dersler, derslerini işleyiş usulü, talim-tecvid ve kıraat ilmi eğitim ve öğretimindeki yeri gibi hususlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kavramlar: Sıtkı Gülle, Haseki Eğitim Merkezi, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Tecvid, Kıraat, Kıraat İlmi Eğitimi, Aşere Takrib.
Özet (Çeviri)
This work under the title of“Sıtkı Gülle”is composed of three parts except for 'Introduction' and 'Conclusion' The first part after covering 'ilm al-qiraat', the science of Quranic recitation in a frame; how the study of Quran and recitationel sciences started among the Turkish is discussed, referring briefly to the situation of the Quran and recitation education in Turkey from post-Republican period up until 1970s. In the second part, Sıtkı Gülle's period, life, moral personality, works and students were informed about. In the third part, Sıtkı Gülle's views on tajwid, Qıraat and other sciences as well as the Qur'an recitation method, taleem-tajwid and the lessons he gave, the method of his lectures, and his place in the education and training of the Qur'an were tried to be determined.