An evaluation of compulsory English preparatory program through the perspectives of students and instructors at the school of foreign languages at FFrat University
Fırat Üniversitesi, yabancı diller yüksekokulu zorunluİngilizce hazırlık programının öğretim elemanı ve öğrencigörüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
- Tez No: 552145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN TÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: hazırlık programı, program değerlendirme, müfredat, preparatory program, program evaluation, curriculum
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Eğitimin her aşamasında değerlendirme önemli bir role sahiptir. Program değerlendirme, her şeyden önce, dil öğretim sürecinin vazgeçilmez bir bileşenidir. Karma araştırma yöntem desenini benimseyen bu program değerlendirme çalışması, hazırlık programının etkililiğini, öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin bakış açılarından değerlendirmeyi amaçlar. Çalışmanın temelinde, hazırlık programının, programın materyaller, öğretim süreci ve ölçme-değerlendirme unsurlarının araştırılması yatar. Bu amaca ulaşmak için, Fırat Üniversitesi'nden 138 hazırlık okuyan öğrenci, 102 hazırlıktan mezun olmuş öğrenci ve hazırlık programında görev yapmakta olan 10 öğretim görevlisi bu çalışmaya katılmıştır. Veriler iki adet anket ve öğretim görevlileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Çalışma nitel ve nicel veri toplama modelini benimsediğinden, verilerin analizi iki aşamalıdır. Dolayısıyla, nicel verilerin analizinde SPSS 22.0 kullanılmıştır. İkinci aşama olan veri toplamada, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, hazırlık programının ana hedeflerine kısmen ulaştığını ve programda önemli değişiklikler yapılması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation has a key role in each phase of education. Program evaluation, first and foremost, is a major component of language teaching process. This program evaluation study, which employed a mixed-method research design seeks to explore the efficiency of the preparatory program from the students' and instructors' perspectives. Its primary purpose is to evaluate the preparatory program and its elements, teaching materials, teaching process and assessment. To achieve the purpose, 138 prep students, 102 prep-graduate students and 10 language instructors from Fırat University took part in this study. The data were gathered through two questionnaires and a semi-structured interview conducted with the language instructors. As the study adopts both qualitative and quantitative data collection designs, the data were analysed in two phases. Hence, SPSS 22.0 was employed to analyse the quantitative data, and as for the analysis of the latter phase qualitative content analysis approach was employed. The findings indicated that the preparatory program was somewhat effective in attaining its main goals, and the program needs major adjustments.