Zekeriya Tâmir'in 'en-Numûr fi'l-Yevmi'l-‛Aşir' adlı öykü koleksiyonunun incelenmesi
The investigation of the story collecti̇on of Zekeriya Tâmir'in 'en-Numûr fi'l-Yevmi'l-‛Aşir'
  1. Tez No: 552162
  2. Yazar: AHMED MDERATY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zekeriya Tâmir, en-Numûr fi'l-yevmi'l- 'âşir, Arap edebiyatı, kısa hikâye, modern Suriye hikayeciliği, Zekeriya Tâmir, en-Numûr fi'l-yevmi'l- 'Âşir, Arabic literature, short story, modern Syrian storytelling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Modern Arap hikâyeciliği Batı edebiyatından etkilenerek 20. Yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Suriye'de Ali Halkî'nin“Rab'i ve Harîf”hikâye koleksiyonu Suriye'nin ilk modern hikâyesi kabul edilmiştir. Zekeriya Tâmir modern Suriye hikâyeciliğin gidişatını etkileyen ve kalıcı izler bırakan önemli bir yazardır. Çalışmamızda Zekeriya Tâmir'in hayatı, edebi kişiliği ve 1978 yılında yayımladığı“en-Numûr fi'l-yevmi'l- 'âşir”adlı hikâye koleksiyonunu incelenmiştir. Suriye modern hikâyeciliğine genel bir bakış atılmıştır. Muteber bir edebiyat türü haline gelen modern Suriye hikâyeciliğin gidişatını belirleyen eserler ve yazarları tanıtılmıştır. Çalışmamızın esas öğesini teşkil eden, Tâmir'in sembolik eserlerinden“en-Numûr fi'l-yevmi'l- 'âşir”koleksiyonunun hikâyeleri tek tek tematik tahlilleri yapılmış yazarın mesajları ve sembolizm bakımından tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern Arab story has emerged in the early 20th century, and influenced by Western literature. In Syria, Ali Halkî's“Rab'i ve Harîf”story collection is accepted as the first modern story of Syria. Zekeriya Tâmir is an important writer who influenced the course of modern Syria and left a permanent mark. In our study, Zekeriya Tâmir's life, his literary, personality and his story collection called of“en-Numûr fi'l-yevmi'l- 'âşir”which was published in 1978 were examined. Besides, an overview of the modern Syria story was given. The works and writers of modern Syria story which have become an important literary genre have been introduced. The story collection of“en-Numûr fi'l-yevmi'l- 'âşir”one of the symbolic works of Tâmir, which constitute the essential element of our study, was analyzed in terms of the messages of the author and symbolism.