Richard Strauss Trv. 293 klarnet, fagot ve küçük orkestra için düet konçertino eserinin fagot tekniği açısından incelenmesi
Analysing of Richard Strauss's work Trv. 293 clarinet, bassoon and little orchestra for duett concertino in terms of bassoon technique
- Tez No: 552165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHDET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Richard Strauss, Düet Konçertino, Fagot, Post Romantik Dönem, Richard Strauss, Duett Concertino, Bassoon, Post-Romantic Era
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Post-Romantizm'den Modernizme geçişi sağlayan en önemli bestecilerden olan Richard Strauss tıpkı Gustav Mahler gibi müziği tutkulu ses olarak anlıyordu. Bu ses; majör ve minör ton değişimlerine, ritmik çeşitliliğe ve disonant seslere dayanıyordu. Bu Post-Romantik anlayışta Geç Romantik Dönemin ilkelerini yansıtan Richard Strauss senfonik şiirleri, liedleri, orkestral müziği, oda müzikleri, operaları ve konçertoları ile büyük ilgi görmüş ve 60 yılı aşkın bir süredir Almanya'nın en seçkin bestecilerinden biri olarak ününü korumuştur. Richard Strauss'un son kompozisyonunu tamamladığı Trv. 293 Klarnet, Fagot ve Küçük Orkestra için Düet Konçertino eseri, onun son yıllardaki eserlerinden biridir. Besteci bu son dönem eserlerinde müziğinin çoğunu neo klasik bir tarzda bestelemiş ve daha şeffaf bir orkestra tınısını yansıtmak istediği için büyük orkestraları ve büyük Romantik jestleri bir kenara bırakmıştır. Düet Konçertino eseri üç bölümünde de melodik ve neşeli bir çalışmadır. Bu nedenle konçertino kendine özgü bir biçimde yazılmıştır. Bu çalışmada 19. yüzyılın en önemli Alman bestecisi olan Richard Strauss ve onun Trv. 293 Klarnet, Fagot ve Küçük Orkestra için Düet Konçertino'sunun dünya literatüründeki yeri ve önemi incelenmiştir. Bestecinin yazmış olduğu Trv. 293 Klarnet, Fagot ve Küçük Orkestra için Düet Konçertino'su dışında konçerto türündeki eserleri arasında Keman Konçertosu (1882), iki adet Korno Konçertosu (1882-1883 ve 1942) ve Obua konçertosu da (1945) yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Richard Strauss, one of the most important composers of the transition from Post-Romance to Modernism, understood the music as passionate sound just like Gustav Mahler. This sound was based on major and minor tone changes, rhythmic diversity, and disonant sounds. In this post-romantic approach, Richard Strauss, who reflects the principles of the Late Romantic Period, received great attention with his symphonic poems, liederias, orchestral music, chamber music, operas and concertos and for over 60 years he has maintained his reputation as one of the most distinguished composers in Germany. One of Richard Strauss's recent works is Trv. 293 Clarinet, Bassoon and Duet Concertino for Little Orchestra. In his later works, the composer composed most of his music in a neo-classical style and since he wanted to reflect a more transparent orchestral tone, he left aside great orchestras and great Romantic gestures. Duet Concertino is a melodic and cheerful work in three parts. Therefore, the concerto was written in its own way. In this study, I examined Richard Strauss who was one of the most important German composers in the nineteenth century, and the importance of his work Trv. 293 Clarinet, Bassoon and Little Orchestra for Duett Concertino in the world music literature. Except for Trv.293 Clarinet, Bassoon and Little Orchestra for Duett Concertino, the composer's concerto works include Violin Concerto (1882), two Horn Concertos (1882-1883 and 1942) and the Obua concerto (1945).