Evli kadınlarda aile içi şiddetin benlik saygısı ve temel kişilik özellikleri açısından incelenmesi
Investigation on domestic violence in terms of self-esteem and basic personality traits in married woman
  1. Tez No: 552164
  2. Yazar: MELİHA DÖĞÜCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞA BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, benlik saygısı, evli kadın, temel kişilik özellikleri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Evli kadınlarda benlik saygısı, temel kişilik özellikleri ve aile içi şiddet arasındaki ilişkiyi incelemek üzere yapılan bu araştırma nicel verilerden oluşan ilişkisel tarama modelinde bir araştırma özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda araştırma evreni Antalya ili merkez ilçelerinde ikamet eden evli kadınlar olarak belirlenmiş ve Antalya ili merkez ilçe nüfusları için 2018 yılı Türkiye İstatistik Kurumunun evli kadınların verileri baz alınmıştır. Antalya ili merkez ilçeleri evli kadın nüfusu (α=534.045) olarak tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda (α=534.045) kişilik bir evreni (n=384+) kişiden oluşacak bir örneklem grubunun 0,05 anlamlılık ve %5 hata payı ile temsil edebileceği belirlenmiştir. Araştırmaya 444 evli kadın katılmış olup 3 evli kadına ait veriler geçersiz olması nedeni ile araştırma dışı bırakılmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan Demografik Bilgi Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Türk Kültüründe Geliştirilmiş Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği ve Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda evli kadınların maruz kaldıkları aile içi eş şiddeti ile benlik saygı düzeyleri arasında negatif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Kadına yönelik aile içi eş şiddeti arttıkça kadınların benlik saygı düzeylerinde azalma olduğu görülmektedir. Kadına yönelik şiddetin en yoğun 25 yaş altı kadınlarda yaşandığı; kadınların eğitim düzeyleri ve ailenin gelir düzeyi yükseldikçe şiddetin azalma gösterdiği bulunmuştur. Evli kadınların benlik saygısı, maruz kaldıkları aile içi şiddet ve temel kişilik özellikleri ile eşlerinin eğitim düzeyleri, evlenme biçimleri ve nikâh şekilleri arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research carried out to investigate the relationship between self-esteem, basic personality traits and domestic violence in married women is a research feature in the screening model consisting of quantitative data. In this context, research universe in the central district of Antalya province identified as residing in the central province of Antalya married women and 2018 for the district population data of married women in Turkey Statistics Institute is based. Central districts of Antalya province were identified as married women (α = 534.045). As a result of the examinations (α = 534.045), it was determined that a sample group consisting of a personality (n = 384 +) would represent a significance level of 0.05 and a 5% margin of error. 444 married women were included in the study and 3 married women were excluded from the study due to invalid data. Demographic Information Form created by the researcher, Rosenberg Self-Esteem Scale, Enhanced Basic Personality Traits in Turkish Culture Scale and Domestic Violence against Women Scale were used as data collection tools. At the end of the study, it was found that there was a negative, moderate and statistically significant relationship between the level of domestic spousal violence and the level of self-esteem of married women. It is observed that women's level of self-esteem decreases as domestic violence against women increases. Violence against women is most common in women under 25 years of age; it has been found that as the education levels of women and the income level of the family increase, the violence decreases. It was found that there was no significant relationship between the self-esteem of married women, their domestic violence and basic personality traits with their husband's education levels, form of marriages and their wedding shapes. KeyWords: Domestic violence, self esteem, married woman, basic personality traits