Elektrik akım konusuna yönelik tasarlanan adidaktik öğrenme ortamlarının lisans öğrencilerinin zihinsel modellerinin gelişimine etkisi
The effect of designed adidactic situations on the university students' development of the mental models about electric current subjects
  1. Tez No: 552186
  2. Yazar: ÜMMÜ GÜLSÜM İYİBİL DURUKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL SAĞLAM ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Adidaktik Öğrenme Ortamı, Zihinsel Model, Öğrenme Stili, Elektrik Akımı Konuları, Lisans Öğrencisi, Adidactic Situation, Mental Model, Learning Style, Electric Current Subjects, University Student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Fizik dersi birçok öğrencinin korktuğu ve sevmediği; bünyesinde yer alan konuların öğrenilmesinin zorluğu ile anılan bir derstir. Fizik dersinin daha etkili işlenebilmesi, daha zevkli geçebilmesi ve öğrencilerin önyargılarının aşılabilmesi için farklı öğretim yöntem ve tekniklerinin kullanılarak fizik dersinin zenginleştirildiği birçok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmada da, elektrik akımı konularında öğrenme stillerine göre didaktik durumlar teorisi çerçevesinde tasarlanan adidaktik öğrenme ortamlarının Genel Fizik II ve Genel Fizik Laboratuvarı II derslerini alan Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı lisans öğrencilerinin zihinsel modellerinin gelişimine ve değişimine etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Öğretim mühendisliği yöntemi çerçevesinde yürütülen tez çalışması 2014-2015 öğretim yılının bahar döneminde bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı'nın birinci sınıfında öğrenim gören 27 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmada doğru akım, elektromanyetik indüksiyon ve alternatif akım olmak üzere elektrik akımı konuları için tasarlanan adidaktik öğrenme ortamları 3 hafta boyunca uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak; başarı testi, klinik mülakat, Bil-İste-Öğren-Hatırla formu, video kayıtları, öğrenci dokümanları ve alan notları kullanılmıştır. Başarı testi ve klinik mülakat verileri, anlama seviyeleri kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen anlama seviyeleri verileri kullanılarak öğrencilerin akademik başarıları ve zihinsel modelleri belirlenmiştir. Bil-İste-Öğren-Hatırla formu, video kayıtları, öğrenci dokümanları ve alan notlarından elde edilen veriler içerik analizi analiz edilmiştir. Çalışmada kullanılan bütün veri toplama araçlarından elde edilen veriler içerisindeki alternatif kavramlar listelenmiştir. Öğrencilerin önemli bir kısmının elektrik akımı konuları için ön uygulamadaki cevaplarının [0] ve [1]; son uygulamadaki cevaplarının [1], [2] ve [3] ile geciktirilmiş uygulamadaki cevaplarının [0], [1] ve [2] anlama seviyelerinde yer aldığı görülmüştür. Öğrencilerin ön, son ve geciktirilmiş uygulamalarda başarı testinden elde ettikleri akademik başarı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Tez çalışması süreci içerisinde 3 zihinsel model türü altında 15 zihinsel model tipi belirlenmiştir. Öğrencilerin bu zihinsel modeller arasından genellikle sentez ve ilkel model türleri altında yer alan zihinsel model tiplerine sahip oldukları tespit edilmiştir. Öğrencilerin ön uygulamada sahip oldukları tespit edilen birçok alternatif kavramın öğrenme süreci içerisinde giderildiği görülmüştür. Öğrencilerin tasarlanan adidaktik öğrenme ortamları ve bu ortamların içerisindeki öğrenme süreci hakkında olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Tez çalışmasından elde edilen bulgular, tasarlanan öğrenme ortamlarının öğrencilerin elektrik akımı konuları ile ilgili anlama seviyelerini, akademik başarılarını, zihinsel model gelişimini olumlu etkilediği ve alternatif kavramların giderilmesine etkili olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Hem tez çalışması sonuçlarına hem de ileride gerçekleştirilebilecek çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Physics is a course that is mentioned with the difficulty of learning the subject within, and also it is feared and disliked by many students. Many studies carried out to enrich the physics course by using different teaching methods and techniques to make the physics course more effective, more enjoyable and to overcome the students' prejudices about the course of physics. In this study, it is aimed to investigate the effect of learning environments designed based on adidactic situations according to learning styles on the development and variation of the mental models about electric current subjects of the firstyear university students who take General Physics II and General Physics Laboratory II courses. This study, which was designed within the framework of the didactical engineering method, was carried out with 27 university students studying in the first year in the science education department of an education faculty in the state university in the spring semester of the 2014-2015 academic year. The study was conducted in learning environments with adidactic situations designed for three subjects as direct current, electromagnetic induction and alternating current for 3 weeks. In the study as data collection tools; achievement test, clinical interview, Know-Want-Learn-Remember form, video records, student documents, and field notes were used. The data from the achievement test and clinical interview were analyzed using the understanding levels. Then, the students' academic achievements and mental models were determined by using these understanding levels. The data obtained from the Know-Want-Learn-Remember form, video records, student documents, and field notes were analyzed through content analysis. Alternative concepts in the data obtained from all data collection tools used in this study are listed. An important part of the students' responses about electrical current subjects were found to be in the pre-application [0], and [1]; in the post-application [1], [2] and [3] and in the delayed-application [0], [1] and [2] understanding levels. It was found that there was a statistically significant difference between the academic achievement scores obtained from the achievement test in the pre-, post- and delayed-applications. During this study, 15 types of mental models were determined. It was determined that the students generally have synthesis and primitive model types. It has been seen that many alternative concepts that are found to have pre-application of the students are remedied in the teaching sequence. It was determined that the students had positive views about the designed learning environments with adidactic situations and the teaching sequence in these environments. The findings obtained from the study revealed that the designed learning environments positively affected on the students' understanding levels, academic achievement, mental model development and support the remedying of the alternative concepts. Based on both the study results and the experience of the researcher, some suggestions were made for future studies.