Örgütsel adalet ve çalışan hakları kapsamında endüstri ilişkileri ve insan kaynakları yönetiminin incelenmesi: Bir alan araştırması
Investigation of industrial relations and human resources management in the scope of organizational justice and employee rights: A field research
- Tez No: 552185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri ilişkileri, insan kaynakları yönetimi, örgütsel adalet, çalışan hakları, sendika, Industrial relations, human resources management, organizational justice, employee rights, trade union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Sanayi devrimi sonrası oluşan sanayi toplumu ile çalışma ilişkileri şekillenmiştir. Tarihsel süreç içerisinde toplumların yaşadığı sosyo-ekonomik gelişmeler ile birlikte çalışma ilişkilerinde değişiklikler meydana gelmiştir. Çoğulcu bir bakış açısına sahip geleneksel endüstri ilişkileri sisteminden bu değişim ile birlikte çalışma hayatına bireyselci bir yaklaşım olan insan kaynakları yönetimine doğru bir dönüşüm yaşamaktadır. Çalışmanın amacı, insan kaynakları yönetiminin ve endüstri ilişkilerinin etkinliği algısının oluşmasında örgütsel adalet ve çalışan haklarının sağlanmasının etkilerini ölçmek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Endüstri ilişkileri sistemine ilişkin sorular sendikalar bağlamında sorulmuştur. Bu nedenle, alan araştırması kapsamında hem insan kaynakları yönetimine hem de bir sendikaya bağlı çalışanlar tercih edilmiştir. Anket, 350 çalışana uygulanmıştır. Ankette demografik özellikler için sekiz, örgütsel adalet ve üç alt boyutu olmak üzere on dört, çalışan haklarına yönelik dört, endüstri ilişkilerinin etkinliği için altı ve insan kaynakları yönetiminin etkinliğine yönelik altı soru belirlenmiştir. Örgütsel adalet ve çalışan haklarının sağlanması ile insan kaynakları yönetiminin etkinliği, ardından örgütsel adalet ve çalışan haklarının sağlanması ile endüstri ilişkilerinin etkinliği arasındaki bir takım analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, örgütsel adalet ve çalışan haklarının sağlanmasının insan kaynakları yönetiminin etkinliğini ile yüksek düzeyde pozitif yönlü ilişki, endüstri ilişkileri etkinliği ile ise düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Working relations with the industrial society formed after the industrial revolution were shaped. Working relations have changed together with socio-economic developments in the historical process. Together with this change from the traditional industrial relations system which has a pluralist perspective, it has been transforming into an individualistic approach, human resources management. The aim of the study is to measure the effects of the provision of organizational justice and employee rights in the perception of the effectiveness of human resources management and industrial relations. Questions on industrial relations system were asked in the context of trade unionism. For this reason, within the scope of field research, both human resources management and employees affiliated with a union were preferred. The survey was applied to 350 employees. In the survey, four questions for organizational justice and three sub-dimensions, four for employee rights, six for the effectiveness of industrial relations and five for the effectiveness of human resource management have been identified. A number of analyzes have been carried out between the effectiveness of organizational justice and employee rights, the effectiveness of human resources management, and then the provision of organizational justice and employee rights as well as the effectiveness of industrial relations. According to the results of the study, it was determined that the provision of organizational justice and employee rights had a high positive positive relationship with the effectiveness of human resources management and a low positive positive relationship with industrial relations efficiency.