Şeker pancarı küspesinden etanol eldesi
- Tez No: 55220
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜBECCEL ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: şeker pancarı küspesi, pachysolen tannophilus, ksiloz, Sugar beet bagasse, Xylose. Pachysolen tannophilus
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İ ŞEKER PANCARI KÜSPESİNDEN ETANOL ELDESİ ( Yüksek Lisans Tezi ) Demet SUNGUR GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1996 ÖZET Lignoselülozik tarım artıklarının değerlendirilmesi, özellikle bir tarım ülkesi olan Türkiye açısından büyük bir önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışmada; tarımsal bir artık olan şeker pancarı küspesinin asidik hidroliz ile ksiloz şekerine dönüşümü ve ksiloz şekerinden biyokimyasal olarak etil alkol eldesi incelenmiştir. İlk basamakta; şeker pancarı küspesinin içerdiği ksilanların ksiloz şekerine hidrolizi; seyreltik sülfürik asitin değişen derişimlerinde (%1, %2 ve %3 H2S04) ve değişen reaksiyon sıcaklıklarında (98.7 °C, 120 °C ve 130 ° C) gerçekleştirilmiştir. Şeker pancarı küspesi içindeki hemiselülozların; heterojen bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Kolay bidrolizlenebilen hemiselüloz kesrinin 0.694 olduğu bulunmuştur. İkinci basamakta ise; ksiloz şekeri NRRL Y-2460 kodlu Pachysolen tannophilus mayası ile biyokimyasal olarak etil alkole dönüştürülmüştür. Deneylerin çok faktörlü planlanması (BOX Planlan) ile etanol üretim hızı ifadesi elde edilmiştir. Bu eşitlikten yararlanılarak incelenen koşullarda üretim hızını en yüksek yapan parametre değerleri belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre; pH=4.22, ksiloz=37.02 g/l, yeast extract= 8.34 g/l olduğunda üretim hızı 2.03 g/l. gün olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ETHANOL PRODUCTION FROM SUGAR BEET BAGASSE ( M. Sc. Thesis ) Demet SUNGUR GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 1996 ABSTRACT Utilization of Lignocellulosic agricultural residues has importance especially for our country. In this research, hydrolysis of sugar beet bagasse with sulfuric acid and the production of ethyl alcohol from D-xylose were studied. In the first part, hydrolysis of hemicellulose of sugar beet bagasse was carried out with the use of dilute sulfuric acid solution (1%, 2% and 3%) at three different temperatures 98.7 ° C, 120 ° C and 130 ° C. The solid to liquid ratio was 1:3. It was found that, the hemicellulose consisted of two fractions, namely the fraction difficult to hydrolyze and the fraction easy to hydrolyze. The percentage of easily hydrolyzable fraction was found to be 0.694. In the second part, the yeast Pachysolen tannophilus NRRL Y-2460 was used for the biochemical conversion of D-xylose to ethanol. Statistical experimental design was used in the optimization of ethanol production. pH, D-ksiloz and yeast extract concerations were chosen ase independent variables in a series of repeated batch fermentation experiments. Optimum ethanol production from D-xylose by Pachysolen tannophilus was obtained when the medium pH was 4.22, the D-xylose concentration was 37.02 g/1 and the yeast-extract concentration 8.34 g/1.