1980 kuşağı yazarlarından Ali Teoman'ın öykücülüğü: Teknik ve içerik
The storytelling of Ali Teoman a writer of 1980's: Technic and content
- Tez No: 552308
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ali Teoman, öykü, postmodernizm, teknik, içerik, tema, Ali Teoman, short story, postmodernism, technic, content, theme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Ali Teoman öykü, roman, anlatı, günce gibi türlerde eserler vermiş üretken bir yazardır. Mimarlık mesleğini bıraktıktan sonra edebiyat hayatına giren Teoman yazmaya başladığı 80'li yılların sonundan ölümüne kadar olan süreçte birçok eser kaleme almış ve bunların çoğunu yayımlamıştır. Ali Teoman'ın yayımlanan beş romanı, sekiz öykü kitabı, iki güncesi ve bir anlatısı bulunmaktadır. Yazarın öyküleri birçok dergide yayımlanmış, çok yazarlı kitaplara dâhil edilmiştir. 1980 sonrasında yaşanan gelişmeler tüm yaşamı etkilediği gibi edebiyatı da etkiler ve yazarlar, eserlerinde daha çok bireysel konulara yer verir. Ali Teoman da eserlerinde bireysel temalara yer vermiş ve kişinin yalnızlığı, geçmişe özlem, cinsellik, aşk gibi konular üzerinde durmuştur. Üslûp çeşitliliğine önem veren yazar, her öyküsünde farklı biçemler deneyerek dil işçiliğini göstermiştir. Yeniliğin peşinde olan yazar, deneysel öyküler kaleme alarak tema ve içerik incelemesinin kolay olmadığı öyküler de yazmıştır. Bu öykülere geometrik şekiller eklemiş, kelimelerin yazımını bozmuş ve yeni kelimeler türeterek dilin sınırlarını zorlamıştır. Tarih, din, felsefe ve müzik alanlarındaki bilgisi öykülerinde kendini hissettirir. Yazarın kullandığı dili, bilgi ve birikiminin aynası olarak gören Ali Teoman öykülerinde üstkurmaca, pastiş, parodi, bilinç akışı, kolaj ve metinlerarasılık gibi teknikleri uygular. Bu çalışmada postmodern kurmaca tekniklerini sıklıkla kullanan Ali Teoman'ın sekiz öykü kitabı ve bir anlatısı, yazarın güncelerinden faydalanılarak teknik ve içerik yönünden incelenmiştir. Metinler; olay örgüsü, kişi kadrosu, mekân, zaman, anlatıcı bakımından incelenerek yazarın öykülerde kurmaya çalıştığı atmosfer ortaya çıkartılmış ve öykülerin daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Bu tezin amacı 1980'lerden itibaren eserlerini veren Ali Teoman'ın öykülerinde kullandığı teknikleri tespit etmek ve öykü dünyasını yansıtmaktır.
Özet (Çeviri)
Ali Teoman is a productive writer who has different kind of artworks such as short story, novel, narrative and journal. After he quit his job as an architecture, he entered the literary world. He wrote a lot of works and had published most of them since the last years of 80s which he began to write till his death. His published works are five novels, eight short story books, two journals and one narrative. The writer's short stories were published in many literary journals and were added in co-authored books. Like it did effect the whole life, the developments after 1980 also effected the literary world. So, the writers gave more weight to individual issues in their works. Ali Teoman, too, gave weight to individual issues such as loneliness of individual, yearning for the past, sexuality, love in his works. The writer who gives an importance to variety of writing style showed his language craftsmanship by trying different kind of styles in his every short story. The writer, who seeks for the new, also wrote short stories which are almost impossible to analyze in terms of theme and content by writing experimental short stories. He added geometric shapes in these stories, destroyed the spelling of words and forced the borders of short story by creating new words. His knowledge of history, religion, philosophy and music makes its presence felt in his short stories. The writer, who sees the language of an author as a mirror of his knowledge, applies the writing techniques such as meta-fiction, pastiche, parody, stream of consciousness, collage and intertextuality in his short stories. In this study, eight short story books and one narrative of the writer, who used postmodern fiction techniques often, are analyzed in terms of technique and content by benefited from the writer's journals. The atmosphere, which the writer tries to establish in his short stories, is brought in to the open and it is ensured that the short stories are understood better by the texts are analyzed in terms of plot, characters, space, time and narrator. The purpose of the thesis is determining the techniques of short stories of the writer, who had created many works since 1980, and reflect his story world.