Salda Gölü ve çevresinin turizm çekicilikleri
Tourism attractivenesses of and around Lake Salda
- Tez No: 552339
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Salda Gölü, Doğal Sit, Alternatif Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Maldivler, Lake Salda, Natural Site, Alternative Tourism, Sustainable Tourism Maldives
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Salda Gölü, Burdur ili, Yeşilova ilçesine 4 km uzaklıkta bulunan, 44 km2 alana ve 184 metre derinliğe sahip bir göldür. Salda Gölü ve çevresi, sahip olduğu doğal ve beşeri çevre çekicilikleri ile önemli turizm potansiyeline sahiptir. Bu araştırmada amaç: Salda Gölü ve çevresinin turizm potansiyeli değerlerinin tanıtılması ve sahanın turizm sektöründe yaşadığı sorunları tespit ederek çözüm önerileri sunma yolu ile turizmdeki tanınırlığı ve gelişmişliğinin artmasına katkıda bulunmaktır. Bu amaçla saha gözlemi ve ilgili kurum kuruluşların dokümanter verilerine başvurma yöntemleri kullanılmıştır. Mavi ve yeşilin birleşimini andıran turkuaz rengi ile Salda Gölü, Maldivlere benzetilmektedir. Göl çevresindeki iklim ve yer şekilleri özellikleri çeşitli turizm aktivitelerinin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Göl suyunun coğrafi özelliklerine bağlı olarak yelken, sörf, su altı dalışı gibi çeşitli su sporları, göl çevresinde yamaç paraşütü, kayak, botanik, ornito turizm (kuş gözlemciliği), kamp, dağ yürüyüşleri, bisiklet turları, sağlık turizmi gibi çeşitli sürdürülebilir alternatif turizm faaliyetleri yapılabilmektedir. Salda Gölü ve çevresi sahip olduğu coğrafi çekicilikleri sayesinde doğal sit alanı ve turizm merkezi ilan edilmiştir. Salda Gölü ve çevresi zengin turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen ulaşım ve konaklama imkânlarının yetersiz olması, göl çevresinde görülen çeşitli çevre sorunları, tanıtım ve reklam çalışmaları ile kamu ve özel sektör yatırımlarının sınırlı olması gibi sebepler, sahanın turizm sektöründeki tanınırlığının ve turizmdeki gelişiminin yavaş bir şekilde ilerlemesine neden olmuştur. Araştırma sahasının önemli bir turizm merkezi haline gelmesi için belirtilen sorunların ortadan kaldırılarak sahanın doğal, beşeri, ekonomik coğrafya özellikleri analiz ve sentez edilip ilgili kamu ve özel kurum kuruluşların desteği de alınarak gerekli planlama ve yatırım çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Lake Salda, with an area of 44 km2 and a depth of 184 metres, is located at a 4 km distance from the town of Yeşilova, city of Burdur. Lake Salda and its surrounding area has an important potential for tourism with its natural and human environmental attractions. The goal of this research is to promote Lake Salda and its surrounding area for its potential value for tourism, and to help the area to be better-known in tourism and to enable further developments therein by detecting and suggesting solutions for the problems faced in the area in terms of tourism. For this purpose, we used methods of field observations and making use of documentary data from respective institutions and organisations. Lake Salda is also considered to be similar to Maldives with its turquoise colour, where blue and green meet. Climate and geographical formations around the lake allows for various tourist activities. Many sustainable alternative tourist activities are available in the area such as water sports like sailing, surfing, scuba diving thanks to geographical characteristics of the Lake water; paragliding, skiing, botany, ornithology, camping, mountain hiking, bike tours, health tourism. Owing to its geographical attractions, Lake Salda and its surroundings are declared to be a natural site area and a tourism centre. Despite the rich tourism potential of and around Lake Salda, various reasons such as insufficient transport and accommodation opportunities, various environmental problems around the Lake, limitations of promotion and publicity work as well as public and private investment, caused the area to be lesser-known in tourism sector and to have a slow development. In order for the area researched to be an important tourism centre, the problems aforementioned should be resolved and necessary planning and investment operations should be completed with an analysis and synthesis of the natural, human, economical and geographical characteristics of the area.