XVI. yüzyıl söğüt kalkanlarının günümüz tezhip sanatına yansımaları
The reflections of willow sheield 16 th century illumination art of present
- Tez No: 552382
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNEVVER ÜÇER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
 - Anahtar Kelimeler: Kalkan, söğüt kalkan, silah, motif, desen, Shield, willow shield, weapon, motive, design
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
 - Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Tezhip Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 238
Özet
XVI.yüzyıl içerisinde Osmanlı devleti askeri ve siyasi alandaki başarısının sonucunda hükümranlığı altına aldığı toprakların sınırlarını genişletmiş olup, ülke aynı zamanda mali açıdan da son derece güçlü bir konuma gelmiştir. Bu durum Osmanlı'da bilim, sanat ve kültürün çok üst seviyeye ulaşmasının başlıca nedenlerindendir. Altın çağını yaşamakta olan bilim ve sanat bir çok alanda birlikte hareket edince günümüzde şaheserler olarak tanımladığımız bir çok eser ortaya çıkmıştır. XVI. yüzyılda yapılmış olan bu eserler ile mimari, el yazmaları, tekstil ve maden sanatları gibi dallarda bolca karşılaşmaktayız. Disiplinler arası olan bu eserlerden bir tanesi, savaşta bile Osmanlı'nın ihtişamından hiçbir ödün vermediğinin bir göstergesi olan söğüt kalkanlardır. Yaptığım araştırmalar sırasında Türk ve Avrupa müzelerinde ve özel kolleksiyonlarda pek çok metal, deri ve söğüt kalkan örneklerine rastlanmıştır. Bunlardan metal ve deri kalkanlar, malzeme, şekil ve desen olarak örnek oluşturması anlamında tez kapsamında kullanılmıştır. Araştırmalar sırasında karşılaşılan pek çok söğüt kalkanın 43 adedi kullanılan malzeme, yapılış tekniği, şekil, büyüklük, renk ve desen bilgileri açısından detaylı olarak incelenmiştir. Kalkanların bazılarında desen çizimleri yapılmıştır. Söğüt kalkanlarda desen ve renklerin daha iyi anlaşılabilmesi, detay fotoğraflar ve çizimler ile sağlanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise, bu desenlerden esinlenerek üretmiş olduğum eserlerim ile ilgili bilgilendirme bölümü bulunmaktadır. Tasarım, desen ve eserlerin yapım aşamalarını bu bölümde görmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In the XVI. Century, the Ottoman Empire expanded its territory as a result of its military and political success, and the country has also become extremely strong in financial terms. This situation is one of the main reasons why science, art and culture reach the highest level in the Ottoman Empire. When science and art were moving together in many areas, which lived in the golden age, many works that we defined as masterpieces have emerged. These works, which were built in the XVI'th century, are abundant in architecture, manuscripts, textile and metal arts. One of these interdisciplinary works is the willow shields, which, even in war, show no compromise on the splendor of the Ottoman Empire. During my research, many metal, leather and willow shield samples were found in Turkish and European museums and special collections. Metal and leather shields are used in the context of the thesis in terms of material, shape and pattern. During the research, 42 of the many willow shields were examined in detail in terms of material, construction technique, shape, size, color and pattern information. Some of the shields were made of drawings. Will be better to understand the patterns and colors of willow shields, detail photographs and drawings were attempted to be provided. In the last chapter, there is an information section about my works inspired by these designs. It is possible to see the design, design and construction of the works in this section.