1957-1960 arası dönemde Demokrat Parti'de propaganda ve kamuoyu: Zafer gazetesi örneği
Propaganda and public opinion in the Democratic Party among 1957-1960: The case of Zafer newspaper
  1. Tez No: 552381
  2. Yazar: NİMET KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT HAKKI AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Journalism, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Propaganda, Kamuoyu, Demokrat Parti, Zafer Gazetesi, Propaganda, Public Opinion, Democrat Party, Zafer Newspaper
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sosyolojik bir fenomen olan propaganda teriminin insanlığın ilk yıllarından itibaren varlığından söz edilir. Böylece modernleşmeyle birlikte kavramsal olarak sosyal bilimler literatüründe kullanılmaya başlamıştır. Propaganda, daha çok siyasi partilerin seçim süreçlerinde karşısındaki partinin fikirlerini çürütmek ve kamuoyu oluşumunu engellemek için kullanılmaktadır. Siyasi propaganda özelliği taşıyan bu tutum ile birlikte propaganda, siyasi bir liderin iktidarda kaldığı süreci devam ettirmesinde de önemlidir. Propaganda için süreç söz konusu olduğunda askeri konularda, ordunun motivasyonu zinde tutmak için kullanılan bir kitle iletişim biçimidir. Böylece propaganda ile belirlenen amaç doğrultusunda kamuoyu oluşturmak istenir. Otokrasi sisteminin hakim olduğu devletlerde kamuoyu oluşumunda farklı ideolojilere yer vermez iken demokrasi de, farklı ideolojilerden ortak bir kamuoyu çıkarılmak istenmiştir. Çok partili hayatın gerekçelerinden biri olan demokrasi ile propaganda uyumu, kamuoyunun örneği olarak Zafer gazetesinin 1957 – 1960 yılları arasına bakılarak süreci şekillendiren propagandaya dikkat çekilmiştir. İktidar partisi ile muhalif partiler arasında gerçekleşen karşı propagandaların, demokrasinin inşası için uğraşırken iktidar partisi, son dönemlerinde totaliter tavırlar sergilemiştir. Bir siyasi liderin savunduğu demokrasi ilkelerini kaybetmeden demokrasinin ürünü olan seçim ile nasıl iktidara gelindi ise yine aynı şekilde iktidardan gitmesi beklenir. DP'nin son üç yılı içerisinde iktidarı elinden kaybetmek istememesi ve muhalefetin tahrik söylemleri bu süreci darbe ile sonuçlandırmıştır. Ancak askeri darbe meşru değildir. 1957 – 1960 arası bu dönem siyasi bir partinin iktidar olma karakterine yenik düştüğü ve asıl elinde tutması gereken aydınlardan oluşan kamuoyunu karşısında tutarak, sertlik politikaları ile etkili bir propaganda yapamadığı yıllardır. Bu çalışma ile DP Hükümeti yayın organı olan Zafer gazetesinin 1957 – 1960 yılları arasında kamuoyu oluşumu için lehine yapılan propagandalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The term propaganda, which be a sociological phenomenon, refers to the existence from the first years of humanity. Thus, it has begun to be used conceptually in the social sciences literature with modernization. Propaganda is used mostly to refute the party's ideas and prevent the formation of public opinion in the election process of political parties. With this attitude, which is a political propaganda feature, propaganda is also important in maintaining the process in which a political leader remains in power. It is a form of mass communication that is used to keep the motivation of the military in military matters when it comes to the process for propaganda. Thus, it is desirable to create public opinion for the purpose determined by propaganda. While there are no different ideologies in the formation of public opinion in the states where the autocracy system is dominant, democracy and different ideologies were asked to be public. It was pointed out to the propaganda that shaped the process by looking at the Zafer newspaper between 1957 and 1960 as an example of public opinion and democracy and propaganda adaptation which is one of the reasons of multi-party life. While the opposition party and the opposition parties have been trying to build up democracy the counter-propaganda, the ruling party has recently demonstrated totalitarian attitudes. Without losing the principles of democracy advocated by a political leader, it is go expected with election, which is the product of democracy, came to power in the same way. The DP did not want to lose its power in the last three years and the opposition's rhetoric ended this process with a coup. However, the military coup is not legitimate. This period between 1957 and 1960 was a year when a political party succumbed to the character of being a ruler and it was against the public opinion of the intellectuals who had to keep in hand, and could not make an effective propaganda with the policies of hardness. With this study, which be of the DP Government release tool, of Zafer newspaper, in favor the propaganda of the formation of public opinion between 1957 and 1960 was examined.