Seri-82 × B35 melez popülasyonunda F4 bireylerinin fonksiyonel dna markörlerleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of f4 individuals belong to seri̇-82 × B35 cross population using functional dna markers
- Tez No: 552383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA DUMLUPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, yüksek protein, sarı pas, kara pas, DNA markörü, Bread wheat, high protein, stripe rust, stem rust, DNA marker
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, pasa dayanıklı olarak bilinen B35 yerel ekmeklik buğday genotipi ile geçmişte akdeniz bölgesinde geniş bir alanda ekimi yapılan ama sarı pas hastalığına hassasiyeti nedeniyle artık ekilmeyen Seri-82 çeşidinin melezlenmesiyle elde edilen 6 adet F4 bitkisi ve ebeveynleri kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan 8 adet ekmeklik buğday genotipinde, 16 adet DNA markörü kullanılarak taramalar yapılmış ve sonucunda 182 adet polimorfik bant elde edilmiştir. Çalışmada kullanılan ekmeklik buğday genotiplerinde, Bx7OE(Gluten mukavemeti), VRN1 (Vernalizasyon Vrn-A1), BF-WR1 (Cücelik (Uzun) Rht-B1a), DF-MR2 (Cücelik (Kısa) Rht-D1b), UHW89 (Yüksek protein Gpc-B1), Pina (Dane sertliği) ve Sun1(Waxy(Wx-Al)) primerlerinde istenilen bç uzunluğunda bant elde edilememiş olup, Sun104 (Sarı pas Yr51) primerinde 2 genotipde sarı pasa dayanıklılık geni, Sun479 (Kara pas Sr49) primerinde 6 genotipde kara pas hastalığına dayanıklılık geni, Sun209 (Kara pas Sr49) primerinde 2 genotipde kara pasa dayanıklılık geni, BF-MR1(Cücelik (Kısa) Rht-B1b) primerinde 6 genotipde cücelik (Kısa) geni, DF2-WR2(Cücelik(Uzun) Rht-D1a) primerinde 4 genotipde cücelik (Uzun) geni, WMS261 (Cücelik (Rht8)) primerinde 4 genotipde cücelik geni, NOR (Çavdar Translokasyonları) primerinde 3 genotipde çavdar translokasyonları geni tespit edilmiştir. Ayrıca, RIS (Çavdar Translokasyonları) ve SCM9 (Çavdar Translokasyonları) primerlerinde is 8 adet ekmeklik buğday genotipinin tamamında çavdar translokasyonu geni tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, B35 wheat landrace which known as stripe rust resistant and Seri-82 bread wheat cultivar which used to grown in wide areas but, no more grown due to it's strip rust suscebtibility and were crossed and 6 F4 plants and parents were used. Sixteen DNA markers used to genotype 8 bread wheat genotypes and produces182 polymorphic bands. The primers Bx7OE (Gluten strength), VRN1 (Vernalization Vrn-A1), BF-WR1 (Dwarfing (Tall) Rht-B1a), DF-MR2 (Dwarfing (Short) Rht-D1b), UHW89 (High protein Gpc-B1), Pina (Grain hardness) and Sun1 (Waxy (Wx-Al)) were not found in the wheat genotypes used in the study. However, Sun104 (Stripe rust Yr51) primer interrogated in two genotypes, Sun479 (Stem rust Sr49) primer interrogated in 6 genotypes, Sun209 (Stem rust Sr49) primer interrogated in two genotypes, BF-MR1 (Dwarfing (Short) Rht-B1b) interrogated in 6 genotypes, DF2-WR2 (Dwarfing (Tall) Rht-D1a) primer interrogated in 4 genotypes, WMS261 (Dwarfing (Rht8)) primer in 4 genotypes, NOR (Rye translocation) primer interrogated in 3 genotypes. In addition, RIS (Rye Translocation) and SCM9 (Rye Translocation) primers had bands in all genotypes.