Konjenital maksiller lateral diş eksikliğinde maksiller morfolojinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
The evaluation of maxillary morphology with conical beam computed tomography in patients with congenital maxillary lateral tooth agenesis
  1. Tez No: 552410
  2. Yazar: DENİZ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin bireyler, Maksiller morfoloji, KIBT, konjenital lateral eksikliği, Adults, Maxillary morphology, KIBT, congenital lateral deficiency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kayıtları kullanılarak, erişkin bireylerde konjenital üst lateral kesici diş eksikliğinin maksiller morfoloji üzerine etkilerini incelemek ve herhangi bir konjenital diş eksikliği bulunmayan kontrol grubu bireyleriyle karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamızın materyali 12 tek ve 28 çift taraflı konjenital maksiller lateral diş eksikliğine sahip toplam 40 birey ve Sınıf I okluzyona sahip konjenital diş eksikliği bulunmayan 20 bireyin tomografi kayıtlarından oluşmaktadır. Tüm boyutsal ve alansal ölçümler tomografi kayıtları üzerinde DOLPHIN ortodontik yazılım programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Maksiller genişlik (JG-JG), molarlar arası mesafe (6-6), keser bölgesi kemik yüksekliği, üst çene ön derinlik boyutu ölçümlerinde gerek araştırma grupları (tek ve çift taraflı konjenital diş eksikliği) arasında gerekse de araştırma ve kontrol grupları arasında önemli bir farklılık bulunmamıştır. ANS-PNS boyutunda her iki araştırma grubu arasında önemli fark gözlenmezken, araştırma ve kontrol grubu arasında önemli farklılık belirlenmiştir. Kaninler arası mesafe (3-3) hem iki araştırma alt grubu arasında hem de araştırma ve kontrol grupları arasında önemli farklılık göstermiştir. Palatal kemik alanında iki araştırma alt grubu arasında önemli farklılık bulunmazken, çift taraflı diş eksikliği bulunan grupla kontrol grubu arasında önemli farklılık belirlenmiştir. Lateral diş bölgesi kemik kalınlığında servikal bölge kesitinde yapılan ölçümlerde tüm gruplar arasında önemli farklılık bulunmazken, orta ve apikal bölge kesitlerinde yapılan ölçümlerde çift taraflı diş eksikliği bulunan grupla kontrol grubu arasında önemli farklılık belirlenmiştir. Sonuç: Konjenital üst lateral diş eksikliğinin, başta sagital gelişim olmak üzere üst çenenin total gelişimi üzerinde sınırlandırıcı bir etkiye sahip olduğu, yatay yöndeki etkilerinin ön bölgede daha fazla olduğu ve arka bölgelere gidildikçe bu etkinin azaldığı, dik yöndeki etkilerinin ise daha sınırlı düzeyde kaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim :The aim of this study is to investigate the effects of congenital upper lateral incisor agenesis on maxillary morphology in adults comparatively with the ones not having any congenital tooth aganesis by using cone beam computed tomography records. Material and Method: The material of this study consisted of the tomography records of a total of 40 individuals with 12 unilateral and 28 bilateral congenital maxillary lateral teeth agenesis, and 20 control subjects with Class I occlusion and no congenital dental agenesis. Dimensional and spatial measurements were performed to invastigate maxillary morphology by using the DOLPHIN orthodontic software program on tomography records. Results : Maxillary width (JG-JG), intermolar distance between the molars (6-6), bone height in incisor region, and anterior maxillary depth measurement were showed insignificant differences both between the research groups (unilateral and bilateral congenital teeth agenesis groups) and between the research and control groups. While this measurement showed the ANS-PNS points showed no significant difference between study groups, significant differences observed between the study and control groups. The inter canine distance (3-3) showed significant differences both between the two study groups and between the study and control groups.While there was showed no significant difference between the two study groups in the Palatal bone area, significant difference was determined between the group with bilateral teeth agenesis subgroup and the control group. Showed no significant difference between the groups the Bone thickness in the cervical region of lateral incisors, but the measurements made in the middle and apical regions showed significant differences between the bilateral teeth agenesis subgroup and the control group. Conclusion : Our findings suggested that congenital maxillary lateral teeth agenesis caused limiting develepmont effects on all dimentions of upper jaw and these effects is more prominent in sagittal direction and less prominent in vertical direction and the effect on horizontal direction is greater in the anterior maxilla and it decreased in the posterior maxilla.