Haplophyllum buxbaumii bitkisinin kolon kanseri hücreleri üzerindeki antikanser etkisinin incelenmesi
Investigation of the antianmal effects of haplophyllum buxbaumii plant on colon cancer cells
  1. Tez No: 552437
  2. Yazar: DERYA AKÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAMAN GÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Biochemistry, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: HCT-116, Kolon Kanseri, HUVEC, Haplophyllum Buxbaumii, Sitotoksisite, HCT-116, Colon Cancer, HUVEC, Haplophyllum Buxbaumii, Cytotoxicity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kolon kanseri Amerika'da erkek ve kadınlarda görülen üçüncü kanser türü olup, ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Çoğunlukla ana tedavi seçeneği cerrahi sonrası kemoterapidir. Kemoterapide amaç kanser hücrelerinin tamamının yok edilmesini sağlamak olmasına rağmen, sağlıklı hücreler de hasar görmektedir. Bu nedenle normal hücreler üzerindeki toksik etkisi nisbeten düşük olan fitoterapik yöntemlere olan ilgi giderek artmaktadır. Bu çalışma; şu ana kadar antikanser özelliği bilinmeyen ve Şanlıurfa'da endemik olarak yetişen Haplophyllum buxbaumii bitkisinin antikanser özelliğinin tespit edilmesi amacıyla yapıldı. Çalışmamızda HCT-116 kolon kanseri hücre hattının ve normal sağlıklı (HUVEC) hücrelerin, Haplophyllum buxbaumii bitkisinden elde edilen ekstrelere maruziyeti sonucu oluşan sitotoksik etki MTT yöntemiyle gerçekleştirildi. Ekstrelerin, IC50 konsantrasyonları kullanılarak, gösterilen sitotoksik etkinin apoptotik özellikte olup olmadığı, flow sitometrik Annexin V yöntemi, hücre döngüsü üzerindeki etkisi; cell cycle analizi (BD Cycletest™ Plus DNA Reagent), intrasellüler ROS etkisi flow sitometri ve apoptotik morfolojik değişimde; floresans Acridine orange /Ethidium bromide boyama yöntemleri kullanıldı. Çalışma sonucunda HCT-116 hücrelerinde MTT yöntemiyle bulunan sitotoksite IC50 değeri 14,17 µg/ml olarak tespit edildi. Normal hücrede ise IC50 dozunun 70 µg/ml olduğu bulundu. Sitotoksik etkinin HCT-116 hücrelerinde apoptozis ile oluştuğu, HUVEC hücresinde herhangi bir apoptotik etkinin olmadığı sonucuna varıldı. Bu çalışma ile Haplophyllum buxbaumii bitki ekstresinin kolon kanserinde fitoterapiye yönelik katkı sağlayabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Colon cancer is the third type of cancer in America and is the second most common cause of death in men and women. The main treatment option is chemotherapy after surgery. Although the aim of chemotherapy is to destroy all cancer cells, healthy cells are also damaged. Therefore, there is a growing interest in phytotherapeutic methods with a relatively low toxic effect on normal cells. This study is done to determine the anticancer property of Haplophyllum buxbaumii plant, which is endemic in Şanlıurfa. In our study, the cytotoxic effect of HCT-116 colon cancer cell line and normal healthy (HUVEC) cells as a result of exposure to extracts from Haplophyllum buxbaumii plant were performed by MTT method. Using the IC 50 concentrations of the extracts, whether the cytotoxic effect is apoptotic, the flow cytometric Annexin V method, its effect on the cell cycle; cell cycle analysis (BD Cycletest ™ Plus DNA Reagent), intracellular ROS effect in flow cytometry and apoptotic morphological change; fluorescence Acridine orange / Ethidium bromide staining methods were used. At the end of the study, IC50 value of cytotoxicity was determined as 14,17 elerg / ml in MTT method in HCT-116 cells. In normal cell IC50 dose was found to be 70 70g / ml. It was concluded that cytotoxicity was caused by apoptosis in HCT-116 cells and there is no apoptotic effect in HUVEC cell. In this study, it has been shown that Haplophyllum buxbaumii plant extract can contribute to phytotherapy in colon cancer.